Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
28. 7. 2016,
17.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

13

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Melania Trump Hillary Clinton Donald Trump Bernie Sanders konvencija

Četrtek, 28. 7. 2016, 17.11

6 let, 6 mesecev

Republikancem jo je zagodla Melanija, demokratom hekerji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

13

heker, melania trump | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Dve konvenciji, dva velika politična šova, oba zaznamovana s škandal(čk)i, ki kažejo, da največji politični stranki v ZDA nista tako enotni, kot se želita prikazati.

Prejšnji teden je na republikanski konvenciji za prvi škandal poskrbela Melania Trump, slovenska soproga republikanskega nominiranca Donalda Trumpa. Del njenega govora je bil do pičice enak delu govora Michelle Obama izpred osmih let. Kako razdeljeni so republikanci glede svojega nominiranca, je jasno pokazal Trumpov največji tekmec med primarnimi volitvami Ted Cruz. Senator iz Teksasa med svojim govorom ni podprl newyorškega milijarderja in je republikance pozval, naj novembra volijo po svoji vesti.


Preberite še:
Med Michellinim govorom deževale šale na račun Melanie

Slovenija po govoru Melanie Trump zvezda družbenih omrežij

Kaj o Melanii menijo ameriški Slovenci

Slovenska vez edinega človeka, ki ga je Melania pozdravila z odra

Melania obtožena prepisovanja od Michelle Obama

Kako je Donald Trump zavrnil ponudbo za nakup ljubljanskega Nebotičnika


Če so se demokrati ob tem zabavali, je v Clevelandu prišla streznitev. Tekmec in oster kritik Hillary Clinton, senator iz Vermonta in samooklicani demokratični socialist Bernard Sanders je nekdanjo prvo damo sicer podprl, a njegovim gorečim podpornikom so ob tem po licih tekle solze. Številni se nikakor ne morejo sprijazniti, da je politično gibanje, ki ga je sprožil Sanders, z nominacijo Clintonove potisnjeno na stranski tir demokratske stranke.

Najbolj goreči Sandersovi podporniki se ne morejo sprijazniti s Clintonovo. | Foto: Reuters Najbolj goreči Sandersovi podporniki se ne morejo sprijazniti s Clintonovo. Foto: Reuters Dodatno jih je ujezila razkrita elektronska pošta med vodilnimi člani demokratov, ki jo je objavil WikiLeaks, saj razkriva, kako je vrh stranke spletkaril, da bi Sandersa prisilili k umiku kandidature. Demokrati so za razkritje obtožili ruske hekerje, ki naj bi s tem želeli pomagati Trumpu. Republikanski kandidat je v odgovor Rusijo ali katero koli drugo tujo državo pozval, naj poišče 30 tisoč izgubljenih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika Clintonove. Ta je kot državna sekretarka tudi prek zasebnega strežnika pošiljala uradno elektronsko pošto, del te pa je izginil med preiskavo zveznega preiskovalnega urada FBI.

Volitve lahko odloči nekaj sto glasov

Zdaj se postavlja vprašanje, koliko Sandersovih privržencev novembra zaradi razkritja hekerjev ne bo volilo Clintonove, saj številni napovedujejo podporo kandidatki Zelenih Jill Stein. "Spomnite se prvih volitev, ko je zmagal Bush mlajši proti Alu Goru. Na Floridi je odločilo nekaj tisoč glasov, kar je v 300-milijonski državi neverjetno. Teoretično lahko odloči nekaj sto glasov. Tisti del bolj izobraženih – tipična podpora Sandersu so bili bolj izobraženi in mlajši – se bo seveda zavedal, da bodo njihovi glasovi pomagali Trumpu in bodo kot manjše zlo volili Clintonovo. Za mlade je pa tipično, da na koncu ne pridejo na volitve. Tisti, ki bodo glasovali po čustvih, bodo lahko glasovali za kandidatko Zelenih in s tem škodili Clintonovi oziroma ji zmanjšali možnosti za zmago. Zagotovo bo do določene cepitve glasov prišlo," ocenjuje Bogomil Ferfila, poznavalec ZDA in profesor na FDV, ki sicer meni, da je elektronsko pošto v javnost spravil kak "šepetalec" znotraj stranke, privrženec Sandersa.

"Ameriški Slovenci so ponosni na Melanio"

Ferfila govor Melanie Trump - z izjemo prepisovanja - ocenjuje kot dober. | Foto: Reuters Ferfila govor Melanie Trump - z izjemo prepisovanja - ocenjuje kot dober. Foto: Reuters Ferfila napoveduje tesen izid na novembrskih volitvah: "Šlamastika na demokratski strani kaže, da bo izid tesen, da bo volilna kampanja zelo umazana in unikatna, zlasti glede na izredno nepriljubljenost obeh kandidatov." Svoj volilni glas – sicer zelo majhen delež – bodo oddali tudi ameriški Slovenci, ki večinoma živijo v Clevelandu, kjer so imeli republikanci konvencijo. Ferfila ocenjuje, da bi nekateri, sicer tradicionalno bolj demokratski ameriški Slovenci, letos svoj glas oddali Trumpu in to zaradi njegove slovenske žene.

"Prepričan sem, da so vsi Slovenci v ZDA ponosni na Melanijo, ne vem, če tudi na njen govor. Tudi slike Sevnice so zakrožile po medijih. Njen govor je bil dober, angleščina in branje z bobna je bilo bolj začetniško. Ampak nastop je bil, če odmislimo tisto prepisovanje, dober, vse je očarala s svojo lepoto, govor je bil čisto primeren bodoči morebitni prvi dami, domoljuben, zaveden, tako da je to za vsakega Slovenca v Ameriki neka reklama, potrditev, da se počuti ponosnega, ker je Slovenec."

Ne spreglejte