Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
12.49

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
onesnaženost zrak Kitajska Slovenija

Natisni članek

Sreda, 23. 10. 2013, 12.49

8 let, 4 mesece

Rdeči alarm: 40-krat presežena dovoljena vrednost trdih delcev v zraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mesto Harbin na severu Kitajske z desetimi milijoni prebivalcev je zaradi hudega onesnaženja prekril gost smog. Položaj je tako resen, da so oblasti razglasile rdeči alarm.

Zaradi rdečega alarma so zaprli šole ter otroke, starejše in ljudi z dihalnimi težavami pozvale, da ostanejo doma in se ne gibajo zunaj.

Vidljivost se je spustila na manj kot 10 metrov Zaradi smoga je slabša tudi vidljivost, ki se je spustila na manj kot 10 metrov. Zaradi tega je oviran promet, mesto pa je zaprlo tudi letališče in glavno avtocesto, da bi se izognili dodatnim nevšečnostim poleg že dovolj velike grožnje za zdravje ljudi.

Koncentracija finih trdih delcev PM2,5, ki predstavljajo veliko nevarnost za zdravje ljudi, je za kar 40-krat presegla vrednost, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za še tolerantno. Koncentracija, ki so jo izmerili, je bila najvišja, odkar so začeli objavljati podatke leta 2012.

Mesto Harbin je celo podrlo januarski rekord Pekinga, ko je koncentracija trdih delcev PM2,5 presegla 993 mikrogramov na kubični meter zraka. Te meritve so takrat vzbudile mednarodno pozornost in povzročile val novih ukrepov za boj proti onesnaženju.

Prejšnji mesec je tako Kitajska predstavila svoje načrte za zmanjšanje onesnaženja v desetih najbolj onesnaženih mestih, piše CNN. V ta namen nameravajo zmanjšati porabo premoga in povečati porabo obnovljivih virov energije. Oblasti so naznanile tudi, da bodo preprečili gradnje novih obratov v treh najbolj onesnaženih regijah.

Kljub temu pa onesnaženost zraka na Kitajskem iz dneva v dan postaja večji problem, odgovornosti za nastali položaj pa ne prevzema nihče. Oblasti tako med drugim za to krivijo pomanjkanje vetra in kmete, ki kurijo ostanke pridelka, ki so ostali po jesenski žetvi.

Kako kaže Evropi? Evropska agencija za okolje (EEA) je pred dnevi objavila poročilo o kakovosti zraka v Evropi. V njem ugotavljajo, da sta dva glavna onesnaževalca zraka, ozon in trdi delci, še vedno vzrok težav z dihanjem, povzročata kardiovaskularne bolezni in krajšata življenjsko dobo.

Promet, industrija, kmetijstvo in gospodinjstva k onesnaženju zraka v Evropi prispevajo največ.

Slovenija je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat iz leta 2011 po onesnaženosti s trdimi delci PM10 na desetem mestu v EU, po onesnaženosti z ozonom pa na kar tretjem. Onesnaženost zraka v Sloveniji je, kot piše STA, v evropskem merilu problematična zlasti zaradi delcev, kjer so najbolj izpostavljena večja mesta in Zasavje, predvsem na Primorskem pa je poleti problematična tudi koncentracija ozona, ugotavlja Nataša Kovač z Arsa. Glede delcev so največji problem individualna kurišča in uporaba cenejšega lesa.

Ne spreglejte