Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 9. 2018,
17.39

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Irak Združeni narodi podnebne spremembe

Nedelja, 2. 9. 2018, 17.39

5 let, 7 mesecev

Raziskava ZN: Suša povečuje tveganje za ponoven vznik skrajnežev v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Irak zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podnebne spremembe so tesno povezane z varnostjo držav, so v soboto objavljeni raziskavi opozorili strokovnjaki Združenih narodov. Posvarili so, da bi lahko v Iraku ob neuspešnem spopadanju s sušo in drugimi podnebnimi pojavi ponovno vzniknile skrajne skupine, kot je Islamska država.

Posebna strokovna skupina, ki je preučevala varnostna tveganja, povezana s podnebjem, je raziskavo že julija predstavila Varnostnemu svetu Združenih narodov, v soboto pa je bila ta tudi javno objavljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kombinacija hidroloških omejitev, povišane temperature in ekstremnih vremenskih pojavov ogroža osnovne vire in življenja Iračanov," so o socialnem kontekstu, povezanem s spremembami v okolju, zapisali v ugotovitvah.

Po mnenju strokovnjakov bosta neuspešen nadzor in obravnava teh podnebnih tegob na prizadetih območjih povečala tveganje za večjo podporo skrajnim skupinam, kot so Islamska država in njene naslednice.

Podnebne spremembe so tesno povezane z varnostjo držav, so v soboto objavljeni raziskavi opozorili strokovnjaki Združenih narodov. Posvarili so, da bi lahko v Iraku ob neuspešnem spopadanju s sušo in drugimi podnebnimi pojavi ponovno vzniknile skrajne skupine, kot je Islamska država. | Foto: Reuters Podnebne spremembe so tesno povezane z varnostjo držav, so v soboto objavljeni raziskavi opozorili strokovnjaki Združenih narodov. Posvarili so, da bi lahko v Iraku ob neuspešnem spopadanju s sušo in drugimi podnebnimi pojavi ponovno vzniknile skrajne skupine, kot je Islamska država. Foto: Reuters

Huda suša, ogrožena prehrambna varnost

V Iraku se spoprijemajo s hudo sušo, nivoji vode so najnižji po letu 1931. V preteklih letih se je poleg tega pretok rek znižal za 40 odstotkov, kar je prizadelo kmetijski sektor države in ogrozilo prehrambno varnost prebivalcev.

Strokovnjaki vzrok za primanjkovanje vode pripisujejo "podnebnim spremembam, nerednim padavinam, zmanjšanju vodnega pretoka iz Irana in Turčije, šibkim namakalnim sistemom, ki so bili poškodovani v vojni, ter pomanjkanju gospodarskih in političnih investicij".

Iraški kmetijski sektor je eden največjih sektorjev v državi po številu zaposlenih, a je njegovemu ministrstvu kljub temu dodeljen eden najnižjih proračunov.

Finančno je močno podhranjeno tudi tamkajšnje ministrstvo za vodne vire, ki kljub več desetletjem načrtovanj ni zmoglo modernizirati potrebne infrastrukture.

Donald Trump
Novice Trump ima vsega dovolj: Pakistan ne bo prejel ameriške finančne injekcije

 

Ne spreglejte