Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

raziskava priseljenci Velika Britanija

Sreda, 5. 11. 2014, 11.42

8 let

Raziskava: Priseljenci iz EU prispevajo v britanski proračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Priseljenci iz desetih držav, ki so se leta 2004 pridružile Evropski uniji, med njimi Slovenija, so v Veliki Britaniji v zadnjem desetletju plačali več davkov, kot so prejeli podpor, kaže raziskava.

Od pristopa deseterice k EU do leta 2011 so v proračun prispevali 6,3 milijarde evrov več, kot so prejeli podpore oziroma neto 26 milijard evrov (20 milijard funtov), med drugim piše v raziskavi Centra za raziskave in analizo migracij univerzitetnega kolidža v Londonu. Hkrati omenja, da je veliko manj verjetno, da bodo priseljenci, ki so v državo prišli po letu 2000, prejemali socialne dodatke ali živeli v socialnih stanovanjih kot Britanci.

Raziskava je objavljena med vročo razpravo o migracijah. Protimigrantske skupine prav priseljence iz deseterice držav izpostavljajo kot tiste, ki se zajedajo v proračun. Vendar raziskava kaže, da so v Veliki Britaniji rojeni delavci od leta 2001 do 2011 plačali za 11 odstotkov manj davkov, kot je znašala javna poraba zanje oziroma je javna poraba zanje znašala 591 milijard funtov več, kot so v proračun prispevali z davki.

Kritike študije Soavtor študije Christian Dustmann je izpostavil, da je ključna skrb v javni razpravi to, ali priseljenci v ustrezni meri prispevajo k davčnemu in socialnemu sistemu v državi. Kot kaže njihova raziskava, pa priseljenci iz članic EU največ prispevajo v proračun.

Kritiki raziskavi očitajo, da ne slika resnične podobe, češ da so avtorji selektivno uporabljali podatke. "Če vključite vse evropske migracije, tudi tiste pred 2001, ugotovite, da je do konca obdobja njihov prispevek negativen, in to čedalje bolj. Razlog pa je, da vas mladi ljudje, ki so zdravi, ne bodo veliko stali, v daljšem časovnem obdobju pa vas bodo," meni Andrew Green, predsednik skupine Migration Watch. Dodal je, da poročilo potrjuje, da je priseljevanje Veliko Britanijo v zadnjih 17 letih stalo 190 milijard evrov.

Cameron bi omejil priseljevanje Vprašanje tujih delavcev je v središču pozornosti v Veliki Britaniji. Pred majskimi volitvami je premier David Cameron v boju za glasove volivcev predlagal uvedbo kvot za slabo kvalificirane delavce iz preostalih članic EU. S tem je povzročil trenja z Brusljem in tudi Berlinom.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi Camerona opozorila, da se s predlogom o omejevanju priseljevanja približuje "točki brez vrnitve", saj Nemčija ne sklepa kompromisov glede načela svobode gibanja v povezavi. Za Merklovo svobodno gibanje ljudi, eden od temeljnih načel EU, ne more biti predmet pogajanj.

Ne spreglejte