Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
16.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

otok Lampedusa papež

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 16.12

7 let, 12 mesecev

Rajski otok obupa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanski otok Lampedusa ni le vhod v Evropo, je vhod v raj za begunce iz Afrike in Azije, ki iščejo boljše življenje. Iluzija, ki se velikokrat razblini, še preden begunci dosežejo obalo.

Lampedusa je otok, ki ga turistične agencije promovirajo kot košček kopnega daleč stran od preostalega sveta. A otok kaže predvsem na vse temne strani evropske migracijske politike in nemarne italijanske države. Je otok, na katerega se na prepolnih ladjah ne zgrinjajo turisti, temveč begunci iz nemirnega dela Afrike in Azije. Ljudje, ki v iskanju boljšega življenja v obljubljeni Evropi tvegajo tudi smrt v globinah morja.

Otok je premajhen za vse Tiste, ki preživijo pot, in se znajdejo na suhem, italijanske oblasti prepeljejo v začasni zbirni center. Postavljen je bil leta 2000 z zmogljivostmi za 800 ljudi. No, število ladij in z njimi beguncev je že zdavnaj preseglo vse zmogljivosti centra. Že leta 2009 je visoki komisariat Združenih narodov za begunce kritiziral prenatrpanost centra. Z arabsko pomladjo leta 2011 je prišlo toliko beguncev, da je postal premajhen tudi otok.

Več beguncev kot prebivalcev "Ne moremo več ," so takrat vpili prebivalci, kakih šest tisoč jih je. Vsak dan so gledali ladje, ki so na obalo vozile izčrpane Tunizijce, Libijce, Egipčane. "V četrt leta jih je prišlo več kot 20 tisoč," je vzkliknil italijanski notranji minister Maroni. Postalo je zelo napeto, izbruhnili so protesti, prebivalci otoka so se začeli izseljevati. Begunci pa … "Ljudje spijo kar na prostem," je poročal urad Združenih narodov za begunce.

"Tudi jaz bom postal Lampedusan" Tako je na vrhuncu krize dejal takratni italijanski premier Berlusconi in dodal: "Kupil bom vilo na Lampedusi." Begunska kriza je zadala hud udarec tudi otoškemu turizmu. "Smo gostoljubni ljudje, a izjemno težko se je spopasti s tako veliko humanitarno krizo," je pojasnjeval župan. Notranjim minister pa: "Mislimo, da si mora Evropa porazdeliti breme krize."

Hiša, prepuščena sama sebi Po nekaj mesecih tempirane bombe so italijanske oblasti začele evakuacijo beguncev v druge dele Italije. Članice Evropske unije, tudi Slovenija, so se sprejetja beguncev otepale. Jelinčič je vzkliknil: "Ni šans!" Čeprav so se zdaj razmere umirile, je septembra lani v morju pred Lampeduso izginilo 50 ljudi. "Nihče ne stori dovolj, da bi te smrti preprečili," je opozoril evropski parlament. Italijanski časopis La Repubblica pa je avgusta lani objavil fotografijo propadajoče vile, ki jo je kupil Berlusconi. Naslovnica se je glasila: "To naj bi rešilo težave Lampeduse?"

Ne spreglejte