Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
21.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Španija Mariano Rajoy Katalonija

Petek, 20. 10. 2017, 21.44

6 let, 6 mesecev

Rajoy: Španska vlada glede Katalonije dosegla kritično točko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
katalonija, barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski premier Mariano Rajoy je danes po vrhu EU v Bruslju povedal, da je njegova vlada pri Kataloniji dosegla "kritično točko". Španska vlada bo sicer predvidoma v soboto na izredni seji odločila, kako bo ustavila katalonske načrte za razglasitev neodvisnosti.

"Dosegli smo kritično točko," je danes po koncu vrha voditeljev držav EU, ki so podprli njegovo vlado, dejal Rajoy.

"Z vsemi sredstvi smo se poskušali izogniti težkemu položaju," je poudaril. "Vendar boste razumeli, da je državi in vladi EU težko gledati nespoštovanje pravne države z izvedbo referenduma," je dodal španski premier.

Ukrepe mora potrditi senat

Španska vlada bo sicer predvidoma v soboto na izredni seji odločila, s kakšnimi konkretnimi ukrepi namerava ustaviti načrte katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Konkretne ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To naj bi se zgodilo do konca oktobra.

Mariano Rajoy | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še je čas, da odstopijo od svojih zahtev

V Rajoyevi stranki so sicer nakazali, da imajo katalonski "separatisti" še vedno čas, da se odrečejo svojim prizadevanjem za neodvisnost in se tako izognejo odpravi avtonomije Katalonije.

Puigdemont je v četrtkovem pismu španski vladi napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost.

Po referendumu skoraj 1.200 podjetij preselilo sedež

V času od referenduma o neodvisnosti Katalonije je svoj sedež iz Katalonije v druge dele Španije preselilo skoraj 1.200 podjetij vseh velikosti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes objavil španski organ za registracijo podjetij.

Kralj Felipe: Španija se spopada z nesprejemljivim poskusom odcepitve

Na dogajanje, povezano s Katalonijo, se je odzval tudi španski kralj Felipe VI.. Ta je povedal, da bo Španija na "nesprejemljiv poskus odcepitve" Katalonije odgovorila z demokratičnimi in ustavnimi sredstvi. Kot je dejal, Katalonija je in bo ključen del sodobne Španije.

Ne spreglejte