Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 11. 2022,
16.09

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

14

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija volitve ZDA Jevgenij Prigožin

Ponedeljek, 7. 11. 2022, 16.09

1 leto, 5 mesecev

Putinov zaveznik priznal vmešavanje v volitve v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

14

Evgenij Prigožin | Priznanje Jevgenija Prigožina je prišlo dan pred vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna in bi lahko utrle pot Donaldu Trumpu za vrnitev v Belo hišo. | Foto Reuters

Priznanje Jevgenija Prigožina je prišlo dan pred vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna in bi lahko utrle pot Donaldu Trumpu za vrnitev v Belo hišo.

Foto: Reuters

Vplivni ruski poslovnež in ustanovitelj zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin je danes priznal vmešavanje v volitve v ZDA. S tem se je zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina odzval na poročilo agencije Bloomberg o ruskem vmešavanju v vmesne volitve v ZDA, ki bodo v torek.

"Gospodje, vmešavali smo se, vmešavamo se in vmešavali se bomo," je poročila komentiral Jevgenij Prigožin, obtožen vodenja "tovarne internetnih trolov", ki naj bi vplivala na izide glasovanj v več zahodnih državah. "Skrbno, natančno, kirurško in na način, kot to znamo, kot to lahko počnemo," je način ruskega vmešavanja šaljivo pojasnil 61-letni poslovnež, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo priznanje se je zgodilo dan pred vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna in bi lahko utrle pot Donaldu Trumpu za vrnitev v Belo hišo.

Novice V napadu na bazo skupine Wagner ubit "Putinov kuhar"?

Prigožin je sicer septembra priznal tudi, da je ustanovil zasebno vojaško podjetje Wagner. Plačanci te skupine navadno delujejo "v senci" in so bili ob svojih misijah redno tarča obtožb o zločinih nad civilisti.

V preteklosti so se med drugim borili v Siriji in Libiji, trenutno pa so prisotni predvsem v Maliju in Srednjeafriški republiki. V zadnjem obdobju naj bi bila skupina vse bolj dejavna tudi v Ukrajini.

Julija je ameriško zunanje ministrstvo objavilo, da ponuja do deset milijonov dolarjev nagrade za informacije o vpletanju tujih oseb in organizacij v volitve v ZDA. Pri tem je še posebej navedlo informacije o ruski Agenciji za raziskovanje interneta, njenem vodji Prigožinu ter drugih z agencijo povezanih osebah in organizacijah.

Ne spreglejte