Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2022,
8.34

Osveženo pred

6 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Natisni članek

Vladimir Putin Ukrajina Rusija vojna agresija

Ponedeljek, 15. 8. 2022, 8.34

6 dni, 17 ur

V napadu na bazo skupine Wagner ubit "Putinov kuhar"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

173. dan ruske invazije na Ukrajino. V ukrajinskem napadu poveljstva ruske paravojaške skupine Wagner naj bi bil ubit Jevgenij Prigožin, čigar gostinsko podjetje že dolgo pomaga predsedniku Vladimirju Putinu in oboroženim silam. S Putinom sta si tako blizu, da se ga je prijel vzdevek Putinov kuhar. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:  

19.12 Putin tujim zaveznicam ponuja v nakup rusko orožje
17.20 Ubit pomemben Putinov sodelavec? 
17.02  Eksplozivna naprava med plavanjem ubila tri civiliste
12.40 Napadena je bila paravojška skupina Wagner
8.36 Putin napovedal razširitev odnosov s Severno Korejo

19.12 Putin tujim zaveznicam ponuja v nakup rusko orožje

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na vojaškem sejmu na obrobju Moskve hvalil rusko orožje in ga ponujal v nakup tujim zavezniškim državam, češ da je bilo skoraj v celoti preizkušeno na terenu. Kot je dodal, Rusija izjemno ceni prijateljske odnose z državami v Latinski Ameriki, Aziji in Afriki.

"Zaveznikom in partnerjem smo pripravljeni ponuditi najsodobnejše vrste orožja - od majhnega orožja do oklepnikov in topništva, bojnih letal in zračnih plovil brez posadke," je dejal ob odprtju najpomembnejšega vojaškega sejma v Rusiji, na katerem je bilo na ogled postavljenih več sto kosov orožja.

Izpostavil je "zanesljivost, kakovost in učinkovitost" ruskega orožja. "Skoraj vse je bilo več kot enkrat uporabljeno v pravih bojnih operacijah," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

17.20 Ubit pomemben Putinov sodelavec? 

Ukrajina trdi, da je z raketnim napadom zadela bazo zasebne vojaške družbe Wagner v Popasni, takrat naj bi bil na obisku v frontnem štabu Jevgenij Prigožin, čigar gostinsko podjetje že dolgo pomaga predsedniku Vladimirju Putinu in oboroženim silam, poroča BBC.

Čeprav uradne potrditve ni, naj bi bil Prigožin ubit.

Jevgenij Prigožin, ki naj bi bil povezan  z zasebnim vojaškim podjetjem Wagner, novači zapornike in civilne "plačance" za okrepitev ruske vojske v Ukrajini. S Putinom sta si tako blizu, da se ga je prijel vzdevek Putinov kuhar. Je tudi eden od mnogih ljudi, ki je pod sankcijami Zahoda.

17.02 Eksplozivna naprava med plavanjem ubila tri civiliste

Lokalna policija je sporočila, da je med plavanjem v Črnem morju blizu Odese eksplozivna naprava ubila tri civiliste, dva pa ranila. Nesreča se je zgodila včeraj, ko se je več ljudi, ki so delali na gradbišču, kljub opozorilnim tablam odšlo kopat v morje v okrožju Belgorod-Dnistrovski.

Umrli moški so bili stari 25, 32 in 53 let. Še en moški in ženska sta bila ranjena, vendar njuna starost ni bila navedena.

Ukrajinske oblasti so to poletje zaprle morske plaže zaradi min in topniških granat. Ukrajinska vojska je ob obali postavila tudi mine za zaščito pred ruskim amfibijskim napadom.

12.40 Napadena je bila paravojška skupina Wagner

Ukrajinsko topništvo je v vzhodni Ukrajini napadlo poveljstvo ruske paravojaške skupine Wagner, poročajo tuji mediji. Guverner regije Luhansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da so ukrajinske sile "zadele sovražnikovo poveljstvo, katerega lokacija je bila ugotovljena po zaslugi ruskega novinarja".

"Tokrat je bil z uspešnim napadom uničen štab plačancev Wagner v Popasni," je dejal. Dodal je, da "število mrtvih še preučujejo".

Spopadi med stranema se nadaljujejo tako na vzhodu kot jugu države. Po navedbah ukrajinskega generalštaba, ki jih povzema tiskovna agencija dpa, so ruske sile obstreljevale položaje ukrajinske vojske vzdolž celotne fronte, izvedle so tudi več letalskih napadov na vzhodu in jugu države.

Ukrajinska vojska trdi, da so pri več mestih napade ruske vojske odbili.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ruske vojske so ruske sile med drugim obstreljevale ukrajinsko poveljniško mesto v bližini strateško pomembnega mesta Bahmut v regiji Doneck.

V napadih v okolici Harkova so glede na lastne trditve ubili več kot 100 "tujih plačancev", med katerimi naj bi bili tudi nemški in poljski državljani. V napadih v regijah Herson in Doneck je bilo glede na navedbe ruske vojske ubitih več kot 400 ukrajinskih vojakov.

Navedb obeh strani po poročanju dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

8.36 Putin napovedal razširitev odnosov s Severno Korejo 

Putin je pismo Kimu poslal ob današnjem državnem prazniku, ko v Severni Koreji obeležujejo osvoboditev izpod japonske nadvlade. Ruski predsednik je v njem napovedal "razširitev celovitih in konstruktivnih odnosov" s Pjongjangom.

To bi bilo v skladu "z interesi obeh držav" in bi tudi prispevalo k okrepitvi "varnosti in stabilnosti na Korejskem polotoku ter v celotni regiji severovzhodne Azije", poročanje severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kim mu je na pismo že odgovoril in zatrdil, da se je prijateljstvo med državama spletlo že med drugo svetovno vojno, novo raven je doseglo v luči "vojaške grožnje in provokacij sovražnih sil". Prepričan je, da se bo "tovariško prijateljstvo" med Rusijo in Severno Korejo le še krepilo.

Koga natanko ima v mislih z izrazom sovražne sile, Kim ni navedel, ponavadi pa Pjongjang tako označuje ZDA in njene zaveznice.

Femen, protest proti Putinu
Novice Najbolj črn scenarij za Ukrajince
Ne spreglejte