Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2015,
16.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Natisni članek

Sobota, 30. 5. 2015, 16.06

8 let, 3 mesece

Putinov seznam nezaželjenih: evropski politiki kritični ali ponosni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ruska črna lista politikov iz EU, ki imajo prepovedan vstop v Rusijo, je pri evropskih politikih naletela na številne kritike. Na seznamu naj bi bilo 89 imen.

Po besedah nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja takšni seznami ne bodo pomagali v prizadevanjih za rešitev "trmastega, nevarnega konflikta" v Ukrajini. Tisti na seznamu pa pravijo, da so ponosni na to.

V Bruslju so do črne liste kritični. Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič, je ukrep "popolnoma samovoljen, neupravičen in netransparenten", še posebej, ker iz Moskve ni bilo dodatnih pojasnil.

Na seznamu naj bi bilo 89 imen "Mislim, da ni posebej pametno izrekati takšne prepovedi vstopa," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Steinmeier med današnjim obiskom v mestu Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine.

Kot je v petek povedal nizozemski premier Mark Rutte, je Rusija v četrtek številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam ljudi, ki ne smejo več stopiti na rusko ozemlje. Na seznamu naj bi bilo 89 imen.

Od Moskve zahtevajo pojasnilo Z nemškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so od Moskve zahtevali več pojasnil. Poudarili so, da imajo osebe, ki so na tem seznamu, pravico vedeti, zakaj so bili uvrščeni nanj, da lahko tako sprejmejo ustrezne zakonske ukrepe.

Seznam evropskih politikov s prepovedjo vstopa v Rusijo naj bi bil odziv na sankcije EU proti Rusiji zaradi njene lanske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Ne spreglejte