Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
3. 12. 2015,
10.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Turčija govor

Četrtek, 3. 12. 2015, 10.49

8 let, 5 mesecev

Putin: Turčiji bo še žal (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
"Vedno znova jih bomo opominjali na to, kaj so naredili. Še žal jim bo," je o Turčiji, ki je sestrelila ruski bombnik, dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je bil med govorom o stanju v državi kritičen do turških voditeljev in jih opozoril, da bodo obžalovali sestrelitev ruskega bombnika Su-24, ki je po turških navedbah kršil njihov zračni prostor. Moskva je to zanikala in se ostro odzvala na sestrelitev letala, ki je sodelovalo v ruski vojaški akciji v Siriji.

"Alah jih je kaznoval in jim vzel razum" Ruski predsednik je poudaril, da Rusija ni jezna na turško prebivalstvo, pač pa na njihovo vodstvo. "Ne bomo pozabili te pomoči teroristom. Izdaja je za nas vedno bila najhujše in najbolj sramotno dejanje," je dejal in dodal: "Alah ve, zakaj so to naredili. Kaže, da se je Alah odločil kaznovati vladajočo kliko v Turčiji tako, da ji je vzel njen razum."

"Če kdorkoli misli, da bo ruski odziv omejen na trgovinske sankcije, se močno moti," je napovedal Putin in pohvalil vdovo enega od dveh pilotov, ki je bil ubit v incidentu.

Rusija je od sestrelitve močno zaostrila retoriko do Turčije, njenega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, s katerim se Putin ni hotel srečati ob robu podnebnega vrha v Parizu, in njegovo družino pa obtožila, da neposredno sodeluje v trgovini z nafto, ki jo prodaja Islamska država (IS).

Pred govorom so se z minuto molka poklonili ruskim žrtvam terorizma, tudi 224 žrtvam sestrelitve ruskega letala nad Egiptom konec oktobra. Večji del svojega govora je Putin namenil ravno boju proti teroristom.

Pojasnil je, da je glavni cilj ruskega vojaškega sodelovanja s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom preprečiti, da bi se borci, ki so se iz Rusije in njenih sosed odšli borit na Bližnji vzhod, vrnili domov in s seboj prinesli grožnjo terorističnih napadov na ruskih tleh. "Dobivajo denar, orožje, krepijo se. Če bodo postali še močnejši, začeli zmagovati, bodo slej ko prej prišli sem sejat strah in sovraštvo, ubijat in mučit ljudi," je opozoril.

Ne spreglejte