Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
20.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 20.12

8 let, 3 mesece

Putin podprl Medvedjeva za svojega naslednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ruski predsednik Vladimir Putin je za svojega naslednika na položaju ruskega predsednika podprl prvega podpredsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva.

"V celoti podpiram njegovo kandidaturo," je dejal Putin. Predsedniške volitve bodo v Rusiji 2. marca prihodnje leto. Kandidaturo Medvedjeva so doslej podprle štiri stranke, vključno z Enotno Rusijo. Putin je dalj časa izbiral med 42-letnim Medvedjevom, ki velja za neomajnega Putinovega podpornika in je predsednik upravnega odbora državnega plinskega giganta Gazproma, in Sergejem Ivanovom, prav tako prvim podpredsednikom ruske vlade, ki je v času, ko je bil obrambni minister, dobil sloves nepopustljivega jastreba.

Putin želi ostati vpliven politik

Čeprav ruska ustava Putinu prepoveduje, da bi se še tretjič zapored potegoval za predsedniški mandat, je že nakazal močno željo, da tudi po odhodu s predsedniškega mesta ostane vpliven ruski politik. Nekateri mu napovedujejo, da bo postal prihodnji predsednik ruske vlade. Sodelovanje med Putinom in Medvedjevom se je začelo v začetku 90. let minulega stoletja, ko ga je Putin povabil k sodelovanju v vladi Sankt Peterburga. Takrat se je začelo dolgoletno sodelovanje.

Medvedjev je vodil Putinovo volilno kampanjo Na volitvah leta 2000 je bil Medvedjev vodja Putinovega volilnega štaba, po zmagi na volitvah pa ga je ruski predsednik imenoval za vodjo predsedniškega urada. Putinova odločitev je tudi bila, da so novembra 2005 Medvedjeva imenovali za prvega podpredsednika vlade, pristojnega za državne projekte na področju zdravstva, izobraževanja in stanovanjske gradnje.

Kdo je Dmitrij Medvedjev?

Medvedjev se je rodil 14. septembra 1965 kot edini sin profesorja na leningrajskem Tehnološkem inštitutu Anatolija Medvedjeva in Julije, učiteljice jezikoslovja na Inštitutu Gertsen. Odraščal je v delavskem predmestju takratnega Leningrada in kasneje na leningrajski državni univerzi študiral pravo, kjer se je po besedah njegovih profesorjev izkazal kot eden najbistrejših študentov. Medvedjev sam sebe opisuje kot pragmatika, ki zavrača politične etikete. "Ideologija je nevarna zadeva," je nekoč izjavil novinarjem.

Medvedjeva prozahodna načela veljajo za zmerna Razkril je tudi, da se čuti blizu idejam demokracije in tržnega gospodarstva. Njegova prozahodna načela veljajo za zmerna. Nekoč je dejal, da so njegovi zunanjepolitični pogledi "evropski". V nasprotju s Putinom Medvedjev nima znanih stikov z nekdanjo rusko tajno službo KGB, njegovi kritiki pa mu očitajo, da je pomagal zgraditi piramido oblasti, ki je Putinu zagotovila mesto na vrhu.

Ne spreglejte