Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 10. 2022,
7.05

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

Natisni članek

agresija vojna Ukrajina Rusija

Nedelja, 16. 10. 2022, 7.05

1 leto, 6 mesecev

Po tajnem sestanku v Moskvi: Izpraznite garaže in pripravite zaklonišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

124

233. dan vojne v Ukrajini. Med treningom strelnega orožja sta dva moška streljala na skupino, ki se je prostovoljno prijavila za boj v Ukrajini, poroča državna tiskovna agencija Ria. Umrlo je vsaj 11 ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih. Ukrajinska vojska je sicer v soboto sprožila novo ofenzivo za osvoboditev južne regije Herson. Na vzhodu države, zlasti v bližini mesta Bahmut, se medtem soočajo z zelo težkimi razmerami, je v soboto priznal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Hkrati je opozoril, da je bila Ukrajina ponovno tarča ruskih raketnih in letalskih napadov.

Poudarki dneva:

18.33 V Belorusijo naj bi prišlo okoli devet tisoč ruskih vojakov

18.16 Po tajnem sestanku v Moskvi: Takoj izpraznite garaže in pripravite zaklonišča 
15.39 Ruski vojaki ubili ukrajinskega glasbenika 
12.15 Zelenski: Bili smo tarča novih napadov 
12.03 Ukrajinska vojska napada na jugu 
00.00 V soboto v napadu na ruskem vojaškem poligonu ubitih 11 ljudi

18.33 V Belorusijo naj bi prišlo okoli devet tisoč ruskih vojakov

Število vojakov, ki jih bo Rusija napotila v Belorusijo, bo znašalo približno devet tisoč, njihov transport pa bo trajal še nekaj dni, nemška tiskovna agencija dpa navaja današnje izjave oblasti v Minsku. Prvi ruski vojaki so sicer v Belorusijo, kjer bodo delovali v novi skupni vojaški skupini, prispeli v soboto.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljata teroristične napade in netita vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine.

Belorusija trdi, da so skupne sile z Rusijo izključno obrambne narave in da je njihov namen varovanje meje. A hkrati Minsk obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi "Belorusijo potegniti v vojno", in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju.

Minsk vselej zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov. Podobno mnenje imajo tudi številni vojaški strokovnjaki, ki menijo, da bi takšen korak lahko spodkopal Lukašenkov že tako nestabilen položaj na oblasti.

18.16 Po tajnem sestanku v Moskvi: Takoj izpraznite garaže in pripravite zaklonišča 

Stanovalec stanovanjskega kompleksa na ulici Studenčeskaja v Moskvi trdi, da je policija poklicala njihovega predstavnika najemnikov na razgovor, kjer so mu povedali, da so izdali ukaz za preiskavo stanja zaklonišč, ki pripadajo tej stavbi, poročajo ruski mediji.

"Vse preverjajo in pripravljajo, nameščajo klopi," je dejal stanovalec. Nek drug stanovalec te stavbe pa je rekel, da jim je predstavnik najemnikov povedal, da bodo na parkirišče prinesli pograde, komplete prve pomoči in grelnike.

Istočasno so se na vratih stanovanjskega kompleksa "Atom" v ulici Demjana Bjednija v Moskvi pojavila obvestila, da se zaklonišča, ki pripadajo Atomu, pripravljajo za sprejem ljudi. Najemnike so pozvali, naj svoje avtomobile in drugo lastnino umaknejo s parkirišča do 18. oktobra. V obvestilih še piše, da bo parkirišče namenjeno "objektu civilne zaščite".

Ta odločitev je bila sprejeta na sestanku moskovskega mestnega sveta, ki ga je vodil namestnik župana Moskve Pjotr ​​Birjukov. Po navedbah ruskih medijev je sestanek potekal 11. oktobra. 

15.39 Ruski vojaki ubili ukrajinskega glasbenika 

Ruski vojaki so ubili ukrajinskega glasbenika v njegovem domu, ker je zavrnil sodelovanje na koncertu v okupiranem Hersonu, so sporočili z ukrajinskega ministrstva za kulturo, poroča The Guardian.

"Šef dirigent Jurij Kerpatenko je zavrnil sodelovanje na koncertu, na katerem so ruski okupatorji nameravali lažno predstaviti vrnitev mirnega življenja v Herson," so objavili na strani na Facebooku.

Na koncertu 1. oktobra bi moral nastopiti komorni orkester Gileja, katerega šef dirigent je bil Kerpatenko, ki pa je "kategorično zavrnil sodelovanje z okupatorji", še piše v sporočilu za javnost. 

12.15 Zelenski: Bili smo tarča novih napadov

Ukrajina je bila v soboto tarča novih ruskih raketnih in letalskih napadov, je v svojem videonagovoru potrdil Zelenski. Ruska letala naj bi napadla kar 17-krat, ruske sile pa so z raketometi obstreljevale več kot 20 naselij, med drugim Ivanivko v regiji Herson in Kostiantivko v Donecku.

Rusija naj bi obstreljevala tudi regijo Zaporožje na jugu Ukrajine, kjer je guverner Oleg Staruh prebivalce zato znova pozval, naj se umaknejo v zaklonišča, je v svojem poročilu o razmerah sporočil generalštab ukrajinske vojske.

"Nekatere rakete in brezpilotna letala so bila sestreljena, vendar žal ne vsa. Delamo vse, da bi sestrelili več sovražnikovih raket in brezpilotnih letal, in zagotovo bo prišel dan, ko bo naša država to nalogo lahko opravila stoodstotno," je poudaril Zelenski.

Po besedah predsednika razmere sicer ostajajo najtežje v bližini industrijskega mesta Bahmut na vzhodu države, ki ga ruske sile že tedne silovito obstreljujejo in skušajo zavzeti. Po poročanju tamkajšnjih proruskih oblasti naj bi separatističnim silam po novem uspelo zavzeti dve vasi blizu Bahmuta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je sinoči zatrdil, da ukrajinske sile še naprej ohranjajo svoje položaje na območju in da Bahmut ostaja v njihovih rokah.

"Nekatere rakete in brezpilotna letala so bila sestreljena, vendar žal ne vsa. Delamo vse, da bi sestrelili več sovražnikovih raket in brezpilotnih letal, in zagotovo bo prišel dan, ko bo naša država to nalogo lahko opravila stoodstotno," je poudaril Zelenski. | Foto: Reuters "Nekatere rakete in brezpilotna letala so bila sestreljena, vendar žal ne vsa. Delamo vse, da bi sestrelili več sovražnikovih raket in brezpilotnih letal, in zagotovo bo prišel dan, ko bo naša država to nalogo lahko opravila stoodstotno," je poudaril Zelenski. Foto: Reuters

12.03 Ukrajinska vojska napada na jugu

Ukrajinske napade v regiji Herson je potrdil predstavnik s strani Rusije imenovanih okupacijskih oblasti v tej regiji Kiril Stremusov, ki je poročal zlasti o topniškem obstreljevanju. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ofenzivo že odvrnili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavnina spopadov v regiji se sicer osredotoča na vzpostavitev nadzora nad občinama Dudčani in Milove ter nad severozahodnim obrežjem reke Dnipro, ki so trenutno v ruskih rokah.

00.00 V soboto v napadu na ruskem vojaškem poligonu ubitih 11 ljudi

Med treningom strelnega orožja sta dva moška streljala na skupino, ki se je prostovoljno prijavila za boj v Ukrajini, poroča državna tiskovna agencija Ria. Umrlo je vsaj 11 ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih.

Napadalci so bili iz nekdanje sovjetske republike, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, več podrobnosti pa ni znanih.

Incident se je zgodil v regiji Belgorod v Rusiji, ki meji na Ukrajino. Lokalni guverner je dejal, da noben prebivalec regije Belgorod ni bil ubit ali ranjen.

Ne spreglejte