Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
18.24

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Lugansk

Torek, 29. 4. 2014, 18.24

2 leti, 2 meseca

Proruski protestniki zavzeli poslopje v Lugansku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več kot 3000 proruskih protestnikov je vdrlo v poslopje regionalnih oblasti v kraju Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Kakih 20 mladih je s kovinskimi palicami najprej razbilo okna, da so prišli v poslopje, ki ga policija ni varovala. Nato so odprli vrata in omogočili vstop drugim, je poročal novinar francoske tiskovne agencije AFP. Po poročanju zahtevajo pripravo referenduma o federalizaciji Ukrajine.

V Lugansku, mestu s 465 tisoč prebivalci ob meji z Rusijo, so proruski protestniki pred tremi tedni zasedli poslopje ukrajinske obveščevalne službe SBU. Iz Harkova so medtem sporočili, da so proruskega župana mesta Genadija Kernesa, ki je bil huje ranjen v ponedeljkovem napadu, odpeljali na zdravljenje v Izrael. Njegovo zdravstveno stanje je do te mere stabilizirano, da bo lahko prestal prevoz, so sporočili iz lokalne bolnišnice. Ranili so ga neznanci s strelom v hrbet.

Turčinov kritičen do policije Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je policijo na vzhodu Ukrajine, kjer že tedne prihaja do zavzetja vladnih poslopij s strani proruskih separatistov, obtožil nedejavnosti in izdaje. Samooklicane oblasti v Slavjansku pa so sporočile, da je prišlo do napredka v pogovorih glede zajetih opazovalcev Ovseja.

Turčinov je v izjavi poudaril, da so dogodki na vzhodu države pokazali "nedejavnost, nemoč in v nekaterih primerih kriminalno izdajo s strani policijskih oblasti". "Težko je priznati, a je res. Velika večina pripadnikov varnostnih sil na vzhodu ne more izpolniti svoje naloge in zaščititi državljanov," je dejal.

"Ukrajinske domoljube", ki živijo v regijah Doneck in Lugansk, še posebej tiste z vojaškimi izkušnjami, je pozval, naj kot prostovoljci pomagajo policiji. Dodal je, da bodo vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero se bodo lahko prijavili prostovoljci.

Samooklicani proruski župan Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov pa je sporočil, da je prišlo do pomembnega napredka v pogovorih o usodi sedmih vojaških opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih zajeli v petek.

Na novinarski konferenci je dodal, da je kmalu moč pričakovati pozitivno rešitev. Vojaške opazovalce je sicer doslej označeval za vojne ujetnike in zatrjeval, da jih bodo izpustili v zameno za ljudi, ki jih pridržujejo ukrajinske oblasti. Kakšna bo usoda štirih ukrajinskih vojakov, ki so spremljali opazovalce in so jih prav tako prijeli, ni znana. Njegove izjave vzbujajo upanje, da bodo opazovalci - štirje Nemci, Danec, Poljak in Čeh - kmalu izpuščeni.

Ne spreglejte