SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Privržencem Mursija obljubili varen odhod in popolno zaščito

4

termometer

Egiptovsko notranje ministrstvo je pozvalo privržence strmoglavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, naj odidejo z dveh trgov v prestolnici Kairo, kjer so se utaborili.

Egiptovsko notranje ministrstvo je privržencem odstavljenega predsednika Mohameda Mursija obljubilo varen odhod in popolno zaščito. To je sporočilo, potem ko je vlada naročila policiji, naj konča proteste, in s tem vzbudila strah pred novim nasiljem manj kot teden dni po tem, ko je bilo v spopadih na zborovanju v podporo Mursiju ubitih 82 ljudi.

Mursijevi privrženci ne bodo odnehali Notranje ministrstvo je omenjeni poziv objavilo po srečanju policijskih načelnikov, na katerem so preučili, kako uresničiti v sredo izdan ukaz vlade o končanju protestov.

Privrženci Mursija so že sporočili, da bodo nadaljevali proteste in po vsem Egiptu pozvali k "pohodu milijonov". "Častne vojake in policiste" so pozvali, naj ne streljajo na svoje egiptovske brate. Več tisoč Mursijevih privržencev že tedne vztraja na dveh trgih v Kairu v znak protesta zaradi strmoglavljenja izvoljenega islamističnega predsednika 3. julija.

Westerwelle pozval k zadržanosti Medtem se kopičijo mednarodni pozivi k zadržanosti. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle in odposlanec EU-ja za Bližnji vzhod Bernardino Leon sta v Kairu v okviru prizadevanj za umiritev razmer med novo vlado, ki jo je na oblast postavila vojska, in privrženci strmoglavljenega predsednika.

Westerwelle je ob prihodu v Kairo pozval obe strani, naj ostaneta mirni in skušata z dialogom najti skupno rešitev. Z egiptovskim kolegom se je danes že srečal, sestal pa naj bi se še z začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem ter predstavniki Mursijeve Muslimanske bratovščine in drugih strank.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin