Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 12. 2014,
12.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan

Četrtek, 25. 12. 2014, 12.57

7 let, 12 mesecev

Prijeli najstnika, ker je žalil turškega predsednika Erdogana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V osrednji Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker da je užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ko je njega in njegovo stranko obtožil korupcije, poročajo turški mediji.

V primeru obsodbe mu grozi do štiri leta zapora, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Mladenič, ki so ga imenovali zgolj po začetnicah MEA, naj bi bil član levičarske organizacije, poroča časnik Hurriyet. Prijeli so ga potem, ko je v kraju Konya govoril v spomin mlademu sekularnemu učitelju, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. Mesto Konya sicer velja za utrdbo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi Erdogan.

Obsodili 17-letnika zaradi sodelovanja v lanskih protestih Turški časniki pa so danes poročali tudi, da je sodišče v Carigradu na tri mesece zapora obsodilo 17-letnika zaradi sodelovanja v lanskih protestih v tem mestu, čeprav je bil pri tem močno poškodovan s strani policije. V glavo ga je namreč zadela pločevinka s solzivcem, ki jo je med protestnike izstrelila policija. Mladoletnik je tedaj izgubil velik del lobanjskih kosti, navaja AFP.

"S tovrstnimi sodbami nas želijo ustrahovati, a se jih ne bojim" Mladenič sicer napoveduje, da se ne bo predal in napoveduje pritožbo, "pa četudi potem dobi smrtno kazen". "S tovrstnimi sodbami nas želijo ustrahovati, a se jih ne bojim," je za časnik Milliyet dejal najstnik, ki ima sicer zaradi poškodb glave velike zdravstvene probleme.

Erdogan se je moral leta 2013 še kot predsednik turške vlade soočiti z množičnimi protesti, ker da vodi avtoritarno politiko in da želi odpraviti ločenost med državo in islamom. V protestih, ki jih je policija krvavo zatrla, je bilo ubitih osem ljudi, več tisoč pa je bilo ranjenih. Decembra lani pa je stranko AKP pretresla še velika korupcijska afera. Zaradi obtožb podkupovanja in trgovanja z vplivom so morali odstopiti kar štirje ministri.

Erdogan, ki je bil avgusta izvoljen za predsednika države, je glede afere dejal, da gre za politično gonjo proti njemu in njegovi stranki. Za zarote, da se ga odstrani z oblasti, je obtožil svojega dolgoletnega političnega nasprotnika Fethullaha Gulena, ki sicer živi v ZDA.

Ne spreglejte