Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

trajekt nesreča nesreča

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 16.29

8 let

Preživeli dijaki s trajekta: Posadka nas je poslala v smrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Južnokorejski najstniki, ki so preživeli aprilsko tragično nesrečo trajekta Sewol, so pričali na sojenju kapitanu in posadki trajekta, ki so med drugim obtoženi umora.

Dijaki so med drugim razkrili, kako jih je posadka ne le pustila, da se sami bojujejo za življenje, ampak je celo z ukazom, naj ostanejo v kabinah, mnoge od njih poslala v smrt.

Prestrašeni dijaki so 16. aprila, ko je voda že začela vdirati v trajekt, večinoma ubogali navodila posadke, da naj ostanejo v kabinah. Do besede so danes prišli tisti, ki so imeli srečo, da se jim je na koncu vendarle uspelo rešiti. Mnoge od njih so iz kabin tik pred zdajci, ko je voda že segala čez njihove glave, potegnili "neubogljivi" sošolci, ki so kljub navodilom odšli iz kabin na prosto.

Ko je voda začela vdirati v kabine, so si nadeli rešilne jopiče Kot je dogodke obnovil eden od preživelih, so najprej samo čakali v kabini. Ko je voda začela vdirati noter, so si nadeli rešilne jopiče in se odločili, da poskušajo odplavati skozi vrata, ki so bila nad njihovimi glavami. Ven so jih pomagali potegniti tisti dijaki, ki so ušli že pred njimi.

Preživeli dijaki so sicer danes pričali prvič. Da jim ni bilo treba na dejansko sojenje v mestu Gwangju, so pričali na okrožnem sodišču pri Seulu v bližini njihovih domov. V nesreči pri otoku Jeju je sicer umrlo kar 304 ljudi, večinoma najstniki iz iste srednje šole, ki so bili s trajektom na šolskem izletu.

Kapitan in še trije člani posadke so obtoženi umora iz malomarnosti Posadka Sewola je obtožena malomarnosti in prehitre zapustitve ladje, kapitan in še trije člani posadke pa celo umora iz malomarnosti. Tožilstvo namreč ocenjuje, da so k velikemu številu mrtvih pomembno prispevala dejanja kapitana in članov posadke, med drugim njihov ukaz potnikom, naj ostanejo v kabinah.

Preiskovalci so sicer ugotovili, da je bil trajekt tudi nezakonito predelan, tako da je lahko prevažal več potnikov in blaga, in v času potopitve tudi preveč natovorjen. Ločeno tako pravosodni organi preganjajo tudi predstavnike družbe Chonghaejin Marine, lastnice trajekta.

Ne spreglejte