Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 3. 2020,
22.28

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

17

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Nedelja, 15. 3. 2020, 22.28

4 leta, 1 mesec

Na Hrvaškem 14-dnevna samoizolacija spet le za potnike iz Bele krajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

17

hrvaška meja | Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja. | Foto STA

Po informacijah hrvaških oblasti prepoved vstopa za slovenske državljane v Hrvaško ne velja.

Foto: STA

Hrvaška je nekoliko omilila ukrep o 14-dnevni samoizolaciji za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Slovenije. Potem ko so danes s sedeža hrvaške diplomacije najprej sporočili, da je na razširjenem seznamu kriznih držav celotna Slovenija, so kasneje obvestili, da ukrep o obvezni samoizolaciji znova velja zgolj za tiste, ki prihajajo iz Bele krajine.

Spremenjeni razširjeni seznam kriznih držav je v večernih urah na spletni strani objavilo hrvaško zunanje ministrstvo. V popoldanskih urah so zapisali, da ukrep velja za celotno Slovenijo, naknadno pa so navedli dosedanji ukrep, ki je veljal zgolj za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

Tako kot že preteklih nekaj dni bodo osebe, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine, zavrnili na hrvaškem mejnem prehodu, če se ne bodo odločile za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške delovne migrante, ki se bodo odpravili na v službo v Belo krajini in se bodo potem želeli vrniti domov.

Na hrvaškem seznamu, ki je sestavljen v sodelovanju s hrvaškimi epidemiologi, je približno 70 držav, med katerimi je večina članic Evropske unije, a tudi ZDA, Avstralija, Kanada, Brazilija in Turčija. Na seznamu ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine, so pa Albanija, Črna gora in Severna Makedonija. Hrvaška je tudi doslej izvajala podobne ukrepe za potnike, ki so prihajali s kriznih območij, kot so Kitajska, Južna Koreja in Italija.

Slovencem je začasno prepovedan vstop v Srbijo:

 

 Vrtovec: Poskrbljeno bo za Slovence v tujini, pa tudi za tujce v Sloveniji

"Poskrbljeno bo, da se bodo slovenski državljani, ki so v tujini in imajo na primer že plačane vozovnice za vrnitev, vrnili v domovino. Skrbimo tudi za tuje državljane v Sloveniji," pravi Jernej Vrtovec. | Foto: STA , "Poskrbljeno bo, da se bodo slovenski državljani, ki so v tujini in imajo na primer že plačane vozovnice za vrnitev, vrnili v domovino. Skrbimo tudi za tuje državljane v Sloveniji," pravi Jernej Vrtovec. Foto: STA , "Vlada se trudi po najboljših močeh. Včeraj smo prevzeli posle in takoj pričeli z ukrepi glede tranzitnega prometa na mejah. Razmere so bile nečloveške, kolone vozil, dolge 15 kilometrov. Danes so že organizirani konvoji, da se ta položaj rešuje. Za vse ostalo krizni štab sprejema odločitve sproti. Tudi za slovenske državljane, ki so v tujini in imajo na primer že plačane vozovnice za vrnitev, bo poskrbljeno, da se bodo vrnili v domovino. Skrbimo pa tudi za tuje državljane, ki so v Sloveniji, da lahko pridejo v svoje matične države - bodisi za voznike tovornih vozil ali drugih ljudi," je za 24 ur dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Na Hrvaškem do zdaj 49 potrjenih okužb

Na Hrvaškem so danes potrdili 49 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi sta prvič tudi dva zdravnika, ki delata v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu, je potrdil nacionalni štab civilne zaščite.

Zaradi vstopa virusa v zdravstveni sistem so naložili dodatno aktiviranje zdravstvenega osebja in resursov, kar pomeni tudi pripravo posebnih zdravstvenih centrov za intenzivno nego z respiratorji, sekundarnih centrov za zdravljenje srednje težkih okužb ter terciarnih centrov, ki bodo v rezervi.

Preberite še:

nemško avstrijska meja
Novice Nemčija bo delno zaprla meje s Francijo, Avstrijo in Švico
Jelko Kacin
Novice Kacin napovedal: V torek prekinjamo tudi letalski promet #video
Ne spreglejte