Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
19.06

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Charles Michel evropske volitve

Petek, 26. 1. 2024, 19.06

3 mesece

Presenečenje v Bruslju: Charles Michel ne bo kandidiral na evropskih volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
predsednik Evropskega sveta Charles Michel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik evropskega sveta Charles Michel se je odpovedal kandidaturi na evropskih volitvah, ki je bila sprejeta s številnimi kritikami. Mandat predsednika Evropskega sveta bo opravil do konca, je na omrežju X sporočil dopisnik Dela Peter Žerjavič. Kot je danes zapisal na družbenem omrežju Facebook, ne želi, da bi njegova kandidatura ovirala "naše poslanstvo ali spodkopala to institucijo in evropski projekt". Njegova napoved kandidature v začetku meseca je sprožila številne kritike.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred tremi tedni za več belgijskih medijev potrdil, da se bo na prihajajočih evropskih volitvah potegoval za poslanski mandat, v primeru izvolitve pa bi julija predčasno prenehal opravljati trenutno funkcijo. Danes pa iz Bruslja poročajo, da se je Michel odpovedal kandidaturi. Kasneje je novico potrdil tudi na Facebooku. 

"Evropa je vedno imela posebno mesto v mojem srcu. Evropskemu projektu sem služil s strastjo in prepričanjem skoraj deset let - najprej kot belgijski premier, nato pa v moji trenutni vlogi. Zato se mi je zdelo naravno, da kot vsak voditelj, ki želi nadaljevati služenje svoji državi, stopim pred volivce, da bi zagovarjal evropski projekt," je zapisal predsednik Evropskega sveta.

Poudaril je, da je z zgodnjo napovedjo kandidature v začetku januarja poskušal zagotoviti preglednost svojih namenov in dati Evropskemu svetu, v katerem so voditelji držav članic, dovolj časa za nemoten prenos oblasti. Vendar pa je odločitev za kandidaturo spodbudila zelo veliko medijsko pozornost in špekulacije, je še zapisal Michel in dodal, da je to do določene mere tudi pričakoval.

"Ne želim, da bi ta odločitev odvrnila našo pozornost od našega poslanstva ali spodkopala to institucijo in naš evropski projekt. Prav tako ne želim, da bi jo kdorkoli izkoristil za ustvarjanje delitev v Evropskem svetu, ki mora po mojem mnenju neutrudno delati za evropsko enotnost," je poudaril.

Osebni napadi so zasenčili argumente 

Dodal je, da spoštuje vsakršno politično kritiko in legitimne argumente, vendar pa so osebni napadi po njegovih besedah zasenčili argumente, utemeljene na dejstvih. Zato je ponovno razmislil o svoji zavezanosti volitvam, ki ji je zvest že 30 let.

"Zaradi vsega tega in da bi se lahko še naprej osredotočal na svoje poslanstvo, ne bom kandidiral na evropskih volitvah. Vse napore bom vložil v svoje trenutne zadolžitve, ki jih bom odločno izpolnjeval do njihovega izteka. Vedno bom goreč zagovornik demokratične, močne in enotne Evrope, ki sama kroji svojo usodo," je poudaril.

Pojasnil je, da bo o svoji nadaljnji poti razmislil ob koncu mandata predsednika Evropskega sveta, ki se mu izteče konec novembra letos.

Michel je 7. januarja sporočil, da namerava belgijsko liberalno stranko Reformistično gibanje (MR) popeljati na volitve v Evropski parlament, ki bodo v Belgiji potekale 9. junija. To je naletelo na številne kritike tako v drugih evropskih političnih skupinah kot tudi pri nekaterih liberalcih.

Med drugim so ga kritizirali, ker bi lahko njegov predčasni odhod pomenil, da bi vodenje Evropskega sveta začasno prevzel madžarski premier Viktor Orban, čigar država bo v drugi polovici leta predsedovala Svetu EU. To bi sicer lahko voditelji članic preprečili z izbiro Michelovega naslednika pred njegovim odstopom ali pa s spremembo poslovnika institucije.

predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Novice Na evropske volitve se podaja ta znani politik

 

Ne spreglejte