Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 8. 2014,
20.13

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ognjenik Islandija

Sreda, 20. 8. 2014, 20.13

3 leta

Prenos v živo: Evakuacija turistov iz okolice nemirnega islandskega ognjenika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Islandske oblasti so ponoči evakuirale turiste z območja največjega ognjenika na otoku, ki bi lahko izbruhnil.

Znanstveniki domnevajo, da bi lahko pepel ob morebitnem izbruhu ognjenika Bardarbunga, ki se nahaja pod največjim islandskim ledenikom Vatnajökull, prekinil letalski promet nad Atlantikom in severno Evropo.

Bojijo se tudi, da bi poplave zaradi taljenja ledu z ledenika povzročile večjo škodo na infrastrukturi.

Islandska policija je v torek sporočila, da bodo zaradi potresne dejavnosti na Bardarbungi zaprli območje severno od Vatnajökulla in od tam evakuirali ljudi. Na tem odročnem območju na jugu države je bilo po ocenah pristojnih med 100 in 150 turistov. V štirih dneh kar 2600 potresnih sunkov Islandski meteorološki urad je v ponedeljek po štirih dneh povečane potresne dejavnosti zvišal opozorilo za letalstvo na drugo najvišjo, oranžno stopnjo, kar kaže na povečano nevarnost izbruha. Seizmologi so v ponedeljek zabeležili potres z magnitudo 4,5, ki je bil najmočnejši na tem območju od leta 1996.

Meteorološki urad je sporočil, da so v zadnjih štirih dneh zabeležili okoli 2600 potresnih sunkov, samo v noči na sredo jih je bilo okoli 250. Eden od njih je dosegel magnitudo 3, kar velja za kritično vrednost.

Bardarbunga, ki je z 2009 metri drugi najvišji vrh Islandije, je del največjega ognjeniškega sistema na Islandiji. Gre za eno izmed potresno najdejavnejših območij na planetu. Bojijo se ponovitve scenarija iz leta 2010 Na Islandiji se bojijo, da se bo ponovil scenarij iz leta 2010, ko je ognjenik Eyjafjöll pod ledenikom Eyjafjallajökull izbruhal ogromen oblak pepela, ki ga je odneslo nad Evropo. Pepel je povzročil največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni, in sicer zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje. Izbruh je poskrbel za globalni prometni kaos, na tleh je obtičalo več kot osem milijonov potnikov.

Islandske oblasti so danes sporočile, da bodo v primeru izbruha zaprle svoj zračni prostor, strokovnjaki pa so pojasnili, da je situacija na Bardarbungi stabilna, a vseeno še vedno obstaja nevarnost izbruha. Pričeli tudi z evakuacijami Iz okolice ognjenika so danes evakuirali okoli 300 ljudi, zračne patrulje pa nadaljujejo s preleti območja, s čimer želijo zagotoviti, da na območju res ni nihče ostal.

Ne spreglejte