Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenci v tujini

Nedelja, 12. 10. 2014, 13.28

8 let, 2 meseca

Prekmurka v Londonu, ki uči slovenščino (tudi) angleško veleposlanico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred prihodom v London ni imela zagotovljene svoje sobe in dela. Imela pa je srečo, da je imela priložnost nekaj dni prenočevati pri prijatelju, medtem ko je iskala sobo in delo ...

Andreja Jankovič je Prekmurka, profesorica slovenščine, ki ima rada izzive in dobro družbo. Ter seveda poučevanje.

V London je Andreja z velikimi pričakovanji pripotovala leta 2012. Tam tako živi že skoraj tri leta.

Prišla si v London, kaj pa zdaj? Andreja poudarja, da je London zelo burno in multikulturno velemesto, kjer se veliko dogaja, ljudje so zelo odprti do različnosti. So pa na primer vozovnice za vlake zelo drage, kaj šele najemnine sob.

Prihod v London je tako za Andrejo pomenil zelo stresno obdobje, saj brez delovnih izkušenj v Veliki Britaniji ali brez britanske izobrazbe težko najdeš službo. Tudi privarčevanega denarja je hitro zmanjkalo. Seveda so izkušnje Slovencev v Veliki Britaniji zelo različne, Andreja pravi, da lahko govori iz svojih izkušenj – kot oseba z diplomo iz slovenskega jezika in z zadovoljivim znanjem angleščine.

Na koncu se je tako odločila postati "au-pair", kar se je izkazalo za pravo odločitev, saj je živela pri družini gostiteljici tako rekoč zastonj v zameno za pomoč materi pri vsakdanjih lahkih opravilih in varovanju njene najmlajše hčerke, prejemala pa je manjšo žepnino. "Pomagala sem približno 25 ur na teden, kar mi je še dopuščalo izkoristiti preostali čas za izboljševanje angleščine na lokalnem tečaju in poučevanje slovenščine otrok slovenskih staršev, živečih v okolici Londona, ob sobotah ter tudi poučevanje odraslih ljudi, med njimi je zdajšnja angleška veleposlanica, ki je sicer trenutno na materinskem dopustu, Sophie Honey," pove Prekmurka.

Kaj Andreja v Londonu sploh počne? "Sem učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Beaconsfieldu, to je približno 38 kilometrov severozahodno od Londona, obiskujejo ga otroci slovenskih staršev, živečih v okolici Londona, kmalu pa bom poučevala tudi v Londonu," pravi Andreja.

Pouk je brezplačen za starše, saj ga organizira in financira slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod Republike Slovenije za šolstvo skrbi za strokovno podporo, pri izvanju pouka pa pomaga tudi slovensko veleposlaništvo v Londonu. Kot pravi profesorica slovenščine, je zanimanja za pouk slovenščine kar nekaj, vendar je težko uskladiti urnike z nekaterimi starši, ker so polno zaposleni ali iz drugih razlogov. Nekateri starši tako lahko pripeljejo svoje otroke redno ali pogosteje, drugi pa bolj redko.

Kakšen je pouk? Poučevanje je po Andrejinih besedah zelo zahtevno in polno izzivov, hkrati pa spodbudno delo. Pouk obiskujejo osnovnošolski otroci do 12. leta starosti. Gre torej za razigrane in radovedne otroke različnih starosti in različnega znanja slovenščine, "zato jih je treba vedno motivirati in navduševati, da jim ni dolgčas, če ne razumejo, veliko je treba improvizirati in se prilagajati".

Sodelujejo tudi na prireditvah, kot je na primer božično-novoletna, in pri projektih, kot sta Vse najboljše, Slovenija in reportaža za otroško oddajo na slovenski nacionalni televiziji.

Slovensko želijo govoriti tudi tujci Slovenščino pa Andreja poučuje tudi odrasle Neslovence. To so predvsem partnerji Slovencev, ki jih je ljubezen pripeljala do zanimanja za jezik in se želijo sporazumevati v slovenščini s partnerjevo družino. Nekateri pa se je učijo iz službenih razlogov.

Tak primer je bil tudi intenzivno poučevanje britanske veleposlanice Sophie Honey. Eno leto so ga izvajali prek londonske jezikovne agencije, šlo pa je za intenzivni tečaj od začetne do nadaljevalne stopnje. Vendar Andreja pravi, da takih priložnosti sicer ni veliko.

Najtežje se je privaditi na angleško vreme Andrejin dan se začne ob pol osmih, ko se začne pripravljati za službo, ta traja od devetih do petih. Kosilo po navadi poje ob dveh, domov se vrne ob šestih. Zatem ima še čas za fitnes ali igranje golfa ali preprosto gledanje televizije. Sledi priprava večerje, potem še pisanje domače naloge za tečaj, ki ga obiskuje enkrat na teden.

Sicer pa se je najtežje privadila na – in kot pravi, se verjetno tudi ne bo nikoli zares – angleško vreme. V Londonu sicer ne dežuje tako pogosto kot v drugih krajih Velike Britanije, vendar pogreša vroča poletja, hlajenje na morju in obiskovanje toplic. Težko se privaja tudi temu, da v Londonu zaradi velikosti mesta vedno potuješ.

Ko ujameš veslo, odveslaš daleč ... "London ti da občutek svobode in nešteto priložnosti," pove Andreja. Na začetku poti je po navadi zelo težko in v Londonu je bilo tudi za Andrejo, verjetno še bolj kot v drugih mestih, ker je konkurenca ogromna, ampak "ko enkrat ujameš veslo, odveslaš daleč – od svojih prvih izkušenj se priložnosti odpirajo čedalje hitreje".

Andreja se je v Londonu ustalila, ima sicer dve službi, saj poučevanje slovenščine otrok zajema le en dan v tednu. Kot je dejala, ima krasnega fanta, s katerim si želi v prihodnosti ustvariti družino.

In tudi sicer so njeni načrti za prihodnost veliki. Trenutno opravlja administrativno delo na eni izmed jezikovnih agencij in poučuje slovenščino, vendar bi se rada usmerila v britansko šolstvo, zato obiskuje priprave.

Kot še dodaja, si želi tudi več časa za preživljanje počitnic v Sloveniji z družino in prijatelji.

Ne spreglejte