Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2018,
8.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Vladimir Putin ZDA Rusija Donald Trump

Torek, 13. 3. 2018, 8.00

6 let, 1 mesec

Preiskava o sodelovanju z Rusijo v prid Trumpu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Republikanski člani odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu ameriškega kongresa so v ponedeljek sklenili, da niso našli nobenih dokazov o sodelovanju kampanje predsednika ZDA Donalda Trumpa z Rusijo in da zapirajo leto dni trajajočo preiskavo.

Preiskava omenjenega odbora se je sicer diskreditirala, ko je njegov predsednik Devin Nunes s Trumpovim dovoljenjem objavil memorandum z namenom očrnitve preiskovalcev FBI, kar je predsednik potem prikazal kot jasen dokaz svoje nedolžnosti.

Svoj memorandum so potem z malce zamude, ker je imel Trump v tem primeru pomisleke glede nacionalne varnosti, objavili še manjšinski demokrati. V nobenem primeru ni šlo za nič, kar bi vplivalo na preiskavo, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller.

Trump se je na sporočilo o koncu preiskave odzval s tvitom, v katerem je z velikimi črkami poudarjal, da odbor po 14 mesecih temeljite preiskave ni našel nobenega dokaza o sodelovanju ali usklajevanju med Trumpovo kampanjo in Rusijo za vplivanje na predsedniške volitve leta 2016.

Demokrati so po zaprtju politične preiskave v predstavniškem domu izrazili ogorčenje in obtožili republikance, da ščitijo predsednika. Če demokratom novembra uspe osvojiti večino v predstavniškem domu, bodo preiskavo znova odprli januarja 2019, republikanci pa jih bodo obtožili politizacije, če seveda do takrat Mueller ne bo kaj objavil.

Ne strinjajo se, da je Putin skušal pomagati Trumpu

Republikanci so ob ugotovitvi, da niso našli dokazov za sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi, ugotovili še, da se ne strinjajo z oceno ameriških obveščevalcev, da je skušal ruski predsednik Vladimir Putin pred volitvami pomagati Trumpu. Če ne zaradi drugega, vsaj zato, da zamajejo ameriški politični sistem oziroma ponagajajo demokratski kandidatki Hillary Clinton, ki se je zamerila Putinu z vprašanji o legitimnosti ruskih volitev.

Republikanci se ne strinjajo z oceno ameriških obveščevalcev, da je skušal ruski predsednik Vladimir Putin pred volitvami pomagati Trumpu. | Foto: Reuters Republikanci se ne strinjajo z oceno ameriških obveščevalcev, da je skušal ruski predsednik Vladimir Putin pred volitvami pomagati Trumpu. Foto: Reuters

Republikanci so končali preiskavo s politično razglasitvijo Trumpove nedolžnosti, pri čemer so nerodno priznali, da jim ni nikoli šlo za rešitev bistvenega problema, kar je poseg v ameriški sistem od zunaj, in kako preprečiti, da se kaj takšnega ne ponovi. S tem hote ali nehote ustvarjajo videz, da je vpletanje v redu, dokler jim je v korist.

 

Ne spreglejte