Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Martin Schulz Izrael govor parlament

Sreda, 12. 2. 2014, 15.29

8 let

Predsednik Evropskega parlamenta s kritiko v nemščini razjezil Izraelce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je govoril v izraelskem parlamentu v Jeruzalemu, pri čemer pa je naletel na burne odzive. Za poslance moteča nemščina, pa tudi njegove kritke.

Nekatere poslance je tako zmotilo, da Schulz "v parlamentu judovske države" govori nemško. Drugi so bili besni zaradi njegove kritike obnašanja Izraela v odnosu do Palestincev.

Med govorom vzklikali "Sramota" Poslanci ultranacionalistične stranke Habajit Hajehudi (Judovski dom) gospodarskega ministra Naftalija Beneta so ob govoru Schulza vzklikali "Sramota!" in protestno zapustili dvorano. Benet je Schulzu tudi očital laganje.

Na svojem profilu na spletnem družbenem omrežju Facebook je Benet menil, da je Schulz lagal, ko je trdil, da imajo Palestinci na voljo manj vode kot Izraelci. Prav tako je govoril o izraelski blokadi območja Gaze. "Predsednika Evropskega parlamenta pozivam, da se distancira od obeh lažnivih izjav," je zapisal. "Od Nemca ne bom sprejemal laži," je še poudaril.

Član stranke premiera Benjamina Netanjahuja Moše Feiglin je medtem prek Facebooka sporočil, da Schulzovega govora ni spremljal. "Med govorom bom odsoten, saj je nesprejemljivo, da bo v parlamentu judovske države podan govor v jeziku, v katerem so naše starše trpali v železniške vagone in v krematorije," je zapisal.

Schulz meni, da je Izrael preobčutljiv Izraelski poslanci so na Evropo besni tudi, ker po njihovem Izraelu očita gradnjo naselbin, medtem ko se kršitev človekovih pravic v Siriji komaj dotakne.

Schulz je sicer menil, da je Izrael preobčutljiv. "Vzajemna kritika je v demokracijah nekaj običajnega," je dejal novinarjem. "EU ostaja zvesta posebnemu odnosu z Izraelom, a to ne pomeni, da se mora strinjati z vsako odločitvijo izraelske vlade," je poudaril.

Ob tem je predsednik Evropskega parlamenta pozval k pragmatizmu v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. "Izraelske naselbine so po ženevski konvenciji nezakonite, a so tudi realne," je poudaril. "Ne potrebujemo razprave o tem, ali so zakonite ali nezakonite, ampak o praktičnih rešitvah," je dejal.

Ne spreglejte