Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
8. 12. 2015,
13.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci brodolom žrtve

Torek, 8. 12. 2015, 13.10

5 let, 2 meseca

Pred turško obalo umrlo šest otrok, ob obali Maroka pa 11 migrantov

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred turško obalo je ponoči potonil čoln z afganistanskimi begunci, ki je izplul iz turškega mesta Cesme in bil na poti proti Grčiji. Umrlo je šest otrok, poroča turška tiskovna agencija Anadoulu

Nesreča se je zgodila kmalu po izplutju gumijastega čolna, polnega afganistanskih beguncev, ki je bil na poti proti grškemu otoku Ios. Mrtvih je šest otrok, med njimi tudi le nekaj dni star dojenček. Turški obalni straži je iz razburkanega morja uspelo rešiti osem oseb, poroča turška tiskovna agencija Anadoulu.

Le nekaj ur pred tem so pripadniki turške obalne straže na plaži v bližini mesta Cesme našli truplo petletne sirske deklice, za katero domnevajo, da se je prav tako utopila v podobni nesreči pred nekaj dnevi. Ob maroški obali umrlo 11 migrantov Maroška mornarica je danes odkrila trupla 11 afriških migrantov, katerih ladja je potonila v Atlantiku. Po poročanju maroške tiskovne agencije MAP se je plovilo z migranti, ki so bili namenjeni na španske Kanarske otoke, prevrnilo zaradi slabega vremena. Španska mornarica je sicer že v ponedeljek z ladje, ki je bila na poti na Kanarske otoke, rešila 47 migrantov.

To pot so nekdaj najpogosteje uporabljali v Evropo namenjeni migranti iz Afrike. Njihovo število je v zadnjih letih zaradi okrepljenih španskih patrulj upadlo.

Francija in Nemčija opozarjata na potrebo po zmanjšanju begunskega vala Francija in Nemčija sta v skupnem pismu Evropski komisiji opozorili na potrebo po zmanjšanju begunskega vala. Ob tem sta v pismu, ki ima datum 3. december, poudarili, da ostro zavračata enačenje migrantov s teroristi.

Kot sta še zapisala ministra, bi morala imeti evropska agencija za zunanje meje Frontex v nujnih primerih na voljo "sile za hitro posredovanje" in dostop do varnostnih podatkov EU. Prav tako naj bi Frontex deloval zunaj območja EU, če bi bilo to potrebno, menita ministra. Predlagata tudi, da bi bili uradniki Frontexa pooblaščeni za sistematično jemanje prstnih odtisov državljanov tretjih držav.

Ne spreglejte