SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požari v Avstraliji prizadeli več deset tisoč koal #video

0,21

termometer

Uničujoči požari v Avstraliji so v poletni sezoni med letoma 2019 in 2020 prizadeli več kot 60 tisoč koal, te so ali poginile ali bile poškodovane, pregnane iz svojega bivalnega okolja ali travmatizirane, kaže danes objavljeno poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF).

Požari v Avstraliji so bili še posebej uničujoči za koale. Te živijo samo v tej državi, živali pa ne bežijo pred ognjem, ampak ostanejo na svojih drevesih, navaja STA.

Zaradi požarov poginilo skoraj tri milijarde živali

Skupno je zaradi ognjenih zubljev v Avstraliji po navedbah WWF poginilo skoraj tri milijarde živali, od tega 143 milijonov sesalcev, 2,46 milijarde plazilcev ter 181 milijonov ptic in 51 milijonov žab, poleg tega pa so bile izpostavljene še zastrupitvam z dimom, stresu zaradi vročine ter dehidraciji, poroča STA.

koala Novice Žalostna novica za številne, ki so v požarih pomagali koalam #video

Zagorelo ozemlje, veliko kot polovica Nemčije

Na vzhodu in jugu Avstralije je v požarih zgorelo približno 19 milijonov hektarjev površin, kar ustreza velikosti približno polovice Nemčije. Direktor WWF Avstralija Dermot O'Gorman je ob tem sporočil, da se že ukvarjajo z načrtom za regeneracijo območja. Napovedal je tudi optimistično vizijo: do leta 2050 naj bi se število koal na vzhodu Avstralije podvojilo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati so iz WWF sporočili, da je število koal, ki so jih prizadeli najnovejši požari, "globoko pretresljivo". V skladu z načrtom Koale za vedno namerava WWF v Avstraliji testirati drone, s katerimi bi raztresali semena in tako vzpostavljali koridorje za koale. Prav tako nameravajo vzpostaviti sklad, s katerim bi lastnike zemljišč spodbudili, da bi uredili varna pribežališča za koale, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin