Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
17.48

Osveženo pred

2 uri, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

znanost vesolje Space X

Četrtek, 12. 9. 2024, 17.48

2 uri, 28 minut

Posadka zasebne misije izvedla prvi komercialni vesoljski sprehod #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Vodja zasebne misije Polaris Dawn, milijarder Jared Isaacman, in članica odprave Sarah Gillis sta danes izvedla prvi komercialni vesoljski sprehod in tako spisala zgodovino. Vse dosedanje vesoljske sprehode so namreč v okviru vladno financiranih misij izvedli profesionalni astronavti, poročajo tuji mediji.

"Začel se je prvi vesoljski sprehod iz plovila dragon," je na omrežju X zapisalo podjetje SpaceX, ki je v torek v okviru petdnevne zasebne misije Polaris Dawn v vesolje izstrelilo posadko štirih neprofesionalnih astronavtov.

Gillis in Isaacman sta s sprehodom tlakovala pot prihodnjim vesoljskim podvigom v okviru zasebnih odprav. "Doma nas vse čaka še veliko dela, a od tu je Zemlja videti kot popoln svet," je ob izstopu iz kapsule dejal Isaacman, ki odpravo tudi financira.

Skupno sta sicer astronavta zunaj plovila preživela okoli pol ure in drug za drugim izvedla serijo testov novorazvitih vesoljskih oblek podjetja SpaceX.

Poleg njiju sta na krovu kapsule dragon še upokojeni podpolkovnik ameriških letalskih sil Scott Poteet ter – tako kot Gillis – inženirka in strokovnjakinja za vesoljske odprave pri SpaceX Anna Menon. Na Zemljo se bo četverica predvidoma vrnila v soboto.

Misija Polaris Dawn je prva od treh odprav v okviru programa Polaris. Izvesti bi jo morali že avgusta, vendar so jo iz vremenskih razlogov prestavili.

Ariane 6
Novice V vesolje prvič poletela evropska raketa Ariane 6
Astronavti SpaceX poleteli v vesolje
Novice Štirje astronavti na krovu kapsule podjetja SpaceX poleteli proti ISS #video
Raketa
Novice Najmočnejša vesoljska raketa uspešno poletela v vesolje
Ne spreglejte