Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2011,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Portugalska pomoč

Petek, 8. 4. 2011, 9.52

8 let

Portugalska bo potrebovala 80 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finančni ministri držav članic v območju evra so EU, ECB, IMF in portugalskim politikom naložili, naj do sredine maja dosežejo dogovor o pomoči Portugalski.

Dogovor bo nato izvajala nova portugalska vlada, je v madžarskem Gödölloju danes povedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker. Portugalska bo potrebovala pomoč v višini 80 milijard evrov.

Sestanek finančnih ministrov evroskupine V Gödölloju poteka dvodnevno neformalno zasedanje finančnih ministrov EU, v okviru katerega so se že sestali finančni ministri evroskupine. V ospredju pogovorov so bile težave Portugalske, ki je v četrtek pozno zvečer v Bruselj poslala formalno prošnjo za finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Olli Rehn: Portugalska bo potrebovala 80 milijard evrov Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je ob tem povedal, da bo Portugalska potrebovala 80 milijard evrov. "V tem trenutku lahko na podlagi prvih ocen povemo, da bo pomoč verjetno obsegala 80 milijard evrov," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Rehn.

Ambiciozen program privatizacije Pojasnil je, da bodo ukrepi, ki jih bodo morale v zameno za pomoč sprejeti portugalske oblasti, vključevali tudi "ambiciozen program privatizacije". "To bo pomagalo ublažiti dolžniške težave," je prepričan komisar. Ukrepi bodo vključevali tudi zmanjšanje proračunske porabe, zvišanje davkov in druge reforme, je dodal Juncker.

Obetajo se predčasne parlamentarne volitve Program pomoči Portugalski bo temeljil na treh stebrih - vzdržnem proračunu, reformah za krepitev rasti in konkurenčnosti gospodarstva ter ukrepih za ohranitev likvidnosti in solventnosti portugalskega finančnega sektorja, so v skupni izjavi zapisali finančni ministri EU in evroskupine.

Ocenili so, da predstavljajo ukrepi, ki jih je 11. marca napovedala portugalska vlada, dobro podlago za reševanje težav. Portugalski parlament je 23. marca zavrnil ta najnovejši sveženj varčevalnih ukrepov, zaradi česar je premier Jose Socrates odstopil, kar je težave Portugalske še poglobilo. Predčasne parlamentarne volitve na Portugalskem bodo 5. junija.

V pogajanja o pomoči Portugalski bodo po besedah Junckerja vključili tako portugalsko vlado v odstopu kot tudi opozicijo. Ministri so vse politične stranke na Portugalskem pozvali, naj čim prej sprejmejo program ukrepov, po volitvah pa hitro oblikujejo novo vlado, ki bo sposobna v celoti uresničiti strukturne reforme.

EU z začasnim sistemom za zagotavljanje pomoči EU je maja lani vzpostavila začasni sistem za zagotavljanje pomoči državam v območju evra v težavah, iz katerega je lani novembra že dobila pomoč Irska, pred njo pa je iz ločenega ad hoc mehanizma mednarodno finančno pomoč prva v območju evra dobila Grčija.

Portugalska je tako že tretja država območja evra, ki potrebuje tujo pomoč. Za Grčijo je bilo dogovorjenih 110 milijard evrov pomoči EU in IMF, za Irsko pa 85 milijard evrov pomoči.

Začasni mehanizem vključuje družbo za zaščito evra s kapitalom do 440 milijard evrov, ki ima za zdaj do 250 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil, mehanizem 60 milijard evrov iz proračuna EU in do 250 milijard evrov iz IMF. V primeru Irske so nekatere države zunaj območja evra prispevale še dvostranska posojila.

Država, ki zaprosi za pomoč, se mora z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in IMF dogovoriti za celovit program pomoči, ki vključuje stroge varčevalne ukrepe za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga ter strukturne reforme.

Ne spreglejte