Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
18.41

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

migracije Boštjan Poklukar

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 18.41

2 meseca

Poklukar v Madridu o problematiki tihotapljenja migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Boštjan Poklukar | V okviru sodelovanja na področju migracij Slovenija letos načrtuje napotitev dveh policistov v Španijo. | Foto Ana Kovač

V okviru sodelovanja na področju migracij Slovenija letos načrtuje napotitev dveh policistov v Španijo.

Foto: Ana Kovač

Slovenija se spopada z aktivnostmi kriminalnih združb, vpletenih v tihotapljenje migrantov, zlasti v povezavi z regijo Zahodnega Balkana, je danes ob obisku v Madridu, kjer se je srečal s španskim kolegom, izjavil notranji minister Boštjan Poklukar. Kot je dodal, so tovrstna kazniva dejanja mednarodna in zato zahtevajo široko čezmejno sodelovanje.

Schengensko območje in s tem prost pretok ljudi, blaga in storitev je zagotovo ena največjih pridobitev EU, zato si moramo prizadevati za njegovo ohranitev in učinkovito delovanje, je na srečanju s španskim kolegom Fernandom Grande-Marlaskom Gomezom dejal Boštjan Poklukar.

"Čeprav smo bili zaradi povečane teroristične grožnje v EU in naraščanja organiziranega kriminala v regiji Zahodnega Balkana prisiljeni sprejeti težko odločitev in začasno ponovno uvesti nadzor na naših notranjih mejah z Madžarsko in Hrvaško, ostajamo veliki zagovorniki schengenskega območja in s tem močno zavezani k odpravi ukrepa, ko bodo razmere to dopuščale," je poudaril.

Ob tem je opozoril na problematiko nezakonitih migracij in z njimi tesno povezanega tihotapljenja migrantov. "Slovenija se spopada z aktivnostmi kriminalnih združb, vpletenih v tihotapljenje migrantov, zlasti v povezavi z regijo Zahodnega Balkana. Kazniva dejanja, ki jih preiskujemo, so izrazito mednarodna in zahtevajo široko čezmejno sodelovanje," je dodal.

Dva slovenska policista v Španijo

V okviru sodelovanja na področju migracij Slovenija letos načrtuje napotitev dveh policistov v Španijo, izhaja iz sporočila notranjega ministrstva.

Ministra sta na srečanju tudi potrdila dobro sodelovanje med policijama, ki po oceni Poklukarja poteka tekoče, še zlasti na področju boja proti trgovini s prepovedanimi drogami, v okviru skupnih operacij Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) in pri zagotavljanju varnosti na športnih prireditvah.

Španska policija ima tudi eno boljših ureditev obravnave nasilja v družini, vključno z uporabo elektronskega nadzora nad najhujšimi povzročitelji nasilja v družini, je ocenil Poklukar in v luči tega predlagal sodelovanje policij na tem področju.

Boštjan Poklukar
Novice Belgijsko predsedstvo Sveta EU se bo osredotočilo na izvajanje migracijskega pakta
Boštjan Poklukar in Gerhard Karner
Novice Poklukar z avstrijskim kolegom potrdil dobro sodelovanje med državama

 

 

Ne spreglejte