Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
14.49

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Avstrija Koronavirus

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 14.49

3 leta, 10 mesecev

Poglejte, kje v Avstriji so zaščitne maske še obvezne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Avstrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji od danes veljalo milejši predpisi za nošenje zaščitnih mask kot zaščito pred novim koronavirusom. Nošenje zaščitnih mask v Avstriji je od zdaj obvezno v javnem potniškem prometu, zdravstvenih ustanovah in lekarnah ter pri tistih dejavnostih, kjer ni mogoče zagotoviti priporočene varnostne razdalje enega metra, kot so na primer frizerski saloni, piše STA.

20:51

Conte obljublja zagon Italije

18:40

Nemčija bo pošiljala račune

16:44

Grčija turistom odprla vrata

  • 20:51

    Conte obljublja zagon Italije

    Italijanski premier Giuseppe Conte je danes obljubil, da bo odstranil vse birokratske in strukturne ovire na poti napredka Italije. Po njegovem mnenju lahko koronavirusna kriza služi kot pospeševalec nujno potrebnih sprememb.

    "Ne moremo iz te krize brez jasnega projekta za prihodnost države," je dejal Conte predstavnikom glavnih italijanskih sindikatov. Premier je prepričan, da bo pandemija pospešila spremembe in da jim bo uspelo odstraniti ovire, ki so onemogočale napredek Italije v zadnjih letih.

    Glede na osnutke nameravajo v Rimu rešiti težave z javno upravo, slabo infrastrukturo, počasnim vpeljevanjem digitalizacije in razširjeno utajo davkov. Med devetimi prioritetami so zeleno gospodarstvo, investicije v raziskovanje, modernizacija pravosodja in več podpore ključnim industrijam, kot so na primer turizem ter avtomobilska in prehranska industrija, poroča STA.

  • 18:40

    Nemčija bo pošiljala račune

    Nemško zunanje ministrstvo bo začelo pošiljati račune turistom, ki jih je med pandemijo koronavirusa v okviru akcije vračanja prepeljalo domov. Udeleženci bodo v prihodnjih dnevih in tednih prejeli dodatne informacije o plačilu, so konec tedna sporočili z zunanjega ministrstva v Berlinu.

    V marcu in aprilu so zaradi koronavirusa številne države zaprle svoje meje, letalske linije pa so bile ukinjene, zaradi česar je zunaj svojih domovin obtičalo na stotisoče ljudi. Nemčija je takrat organizirala eno največjih akcij vračanja, ko je zunanje ministrstvo v domovino prepeljalo skoraj četrt milijona Nemcev.

    Sedaj pa bodo morali udeleženci akcije poravnati svoje račune, katerih višina še ni znana, je v soboto poročala nemška radiotelevizija ARD. Udeleženci so morali namreč ob izpolnjevanju obrazca, s katerim so se vrnili v domovino, tudi podati soglasje, da so pripravljeni za to nekaj plačati.

    Računov pa še niso poslali, saj vsakega udeleženca obravnavajo individualno in je zamudno izstaviti več deset tisoč računov. Od 240.000 vrnjenih oseb so jih sicer 66.000 v Nemčijo prepeljali s prevoznimi sredstvi, ki jih je najelo zunanje ministrstvo.

    Nemški zunanji minister Heiko Maas je nedavno dejal, da je nujna individualna obravnava udeležencev pri izdaji računov, saj so pri akciji vračanja sodelovali z različnimi zasebnimi ponudniki. "Tisti, ki so leteli s komercialnimi letalskimi družbami, morajo svoje vozovnice tudi plačati," je dodal.

    Kdor je torej letel s čarterskim letalom zunanjega ministrstva, bo kmalu prejel sporočilo. Višino plačila bodo določili glede na razdaljo, primerljivo pa bo s komercialnimi cenami in stroški podobnih akcij vračanja drugih držav članic EU, so še pojasnili pri nemškem zunanjem ministrstvu. Ali bodo s tem tudi realno kriti vsi stroški države, ki so nastali z vračanjem državljanov, pa za ministrstvo zaenkrat ni pomembno, piše STA.

  • 16:44

    Grčija turistom odprla vrata

    Grčija je danes po treh mesecih zaustavitve prometa ponovno odprla največji letališči, in sicer v Atenah in Solunu, s čimer je odprla vrata turizmu. Turizem, kjer imajo za poletno sezono mešane občutke, je za državo zelo pomemben, ustvari namreč četrtino bruto domačega proizvoda.

    V Atenah bo danes po napovedih pristalo skoraj 30 letal, vključno pet iz Nemčije, države, iz katere v Grčijo tradicionalno prihaja največ turistov, medtem ko bosta v Solunu pristali dve letali, poročajo tuje tiskovne agencije. Država bo regionalna letališča znova odprla 1. julija.

    "Obnavljamo najpomembnejši proizvodni motor in končujemo tesnobo 700 tisoč delavcem v turistični dejavnosti," je ob tem dejal minister za turizem Harry Theoharis. Turizem je za državo najpomembnejši del gospodarstva, vendar pa imajo v tej panogi na lokalni ravni mešane občutke za poletno sezono.

    "Zadovoljni bomo, če bomo zaslužili četrtino tistega, kar smo lani," je poudaril prvi mož hotela na Rodosu Kristos Pilatakis. Njegova ocena je v skladu s splošnim trendom. Hoteli na egejskem otoku Santorini, ki je glavna destinacija za večino tujih turistov, so na primer trenutno le od 20- do 25-odstotno zasedeni.

    Palma Grčija | Foto:

    Grčija je imela izbruh covid-19 pod nadzorom, na otokih je bilo primerov okužb zelo malo. Zdaj so prebivalci razdeljeni, upajo, da bodo gosti prišli, hkrati pa se bojijo drugega vala okužbe. Vlada je na otoke, kjer so prebivalci večinoma starejši, zdravstvena oskrba pa skromna, pred začetkom turistične poletne sezone poslala zdravstvene ekipe, a zaskrbljenost ostaja.

    "Situacija je zelo čudna – ljudje se bojijo covid-19, vendar želijo delati, saj skoraj vse zaslužijo v juliju in avgustu," je povedal zdravstveni reševalec na otoku Tasos Tanasis Manciavelas. Ob tem je ocenil še, da je vse novo in se dogaja hitro, ljudje ne vedo, kaj naj si mislijo.

    Danes, šest dni pred splošnim odprtjem španske meje, je turiste dočakala tudi španska Mallorca. Na Mallorco je iz Düesseldorfa pripotovalo 180 nemških turistov, skupno naj bi jih v prihodnjih dneh prišlo skoraj 11 tisoč.

    Gre za poseben projekt, ki so ga regionalne oblasti dorekle z nemškim turističnim operaterjem Tui in nemškim turistom omogoča potovanje na balearske otoke Mallorca, Ibiza, Menorca in Formentera. Drugim državljanom še ni dovoljeno potovati na ta španski arhipelag.

    Regionalne oblasti in turistični delavci so s pilotnim projektom pomemben test za španski turistični sektor, ki predstavlja okoli 12 odstotkov bruto domačega proizvoda. Še vedno veljajo stroge zdravstvene smernice, turistom bodo ob prihodu izmerili temperaturo, so poudarili. Mallorca je pomembna turistična destinacija za Nemce, tam jih je bilo lani okoli 4,5 milijona, piše STA.

V avstrijskih trgovinah zaščitne maske tako niso več obvezne, še naprej pa v veljavi ostaja najmanj meter varnostne razdalje med ljudmi, ki niso člani istega gospodinjstva. Maske tudi niso več obvezne v osebnih avtomobilih, če se v njih ne vozijo člani istega gospodinjstva, na spletni strani po pisanju STA poroča avstrijska televizija.

V hotelih maska ni več potrebna

Nova pravila veljajo tudi v gastronomiji. Za vstop v avstrijske hotele in lokale za goste zaščitna maska ni več potrebna, še naprej pa jo bo moralo nositi osebje. Odpravili so tudi omejitev štirih odraslih oseb za mizo, delovni čas lokalov pa podaljšali s 23. na eno uro zjutraj. V avstrijskih fitnesih in velnes centrih prav tako še naprej v veljavi ostajajo ustrezna medsebojna razdalja ter omejitve vstopa glede na število obiskovalcev, piše STA.

Ukrepe bodo zaostrili, če se bodo razmere poslabšale

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob rahljanju ukrepov opozoril na lastno odgovornost. Če bo na območju, kjer zaščitne maske niso obvezne, "morda pretesno", bi si morali iz lastne odgovornosti nadeti zaščitno masko, je v nedeljo pozval Anschober. Hkrati je dal jasno vedeti, da bo Avstrija ponovno zaostrila ukrepe, če se bo število okužb z novim koronavirusom ponovno začelo povečevati, navaja STA.

V Avstriji so obvezno nošnjo zaščitnih mask uvedli 30. marca zaradi pandemije covid-19. Najprej so bile maske obvezne ob vstopu v supermarkete, nato so to obveznost razširili še na druga področja. V Avstriji so od danes ponovno dovoljeni tudi sejmi in kongresi.

Ne spreglejte