Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2013,
15.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Japonska volitve Šinzo Abe

Nedelja, 21. 7. 2013, 15.08

7 let, 12 mesecev

Po zmagi bi Abe spremenil pacifistično ustavo in zagnal jedrske reaktorje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vladajoča koalicija japonskega premiera Šinza Abeja je na volitvah v zgornji dom parlamenta prepričljivo zmagala, so pokazale vzporedne volitve japonske javne radiotelevizije NHK.

Abejeva Liberalno demokratska stranka (LDP) in koalicijska partnerica naj bi zasedli najmanj 71 od 121 sedežev, ki so bili na volitvah na voljo.

Vladajoča koalicija z nadzorom nad spodnjim kot zgornjim domom parlamenta Če bodo ti izidi obveljali, bo vladajoča koalicija prevzela nadzor tako nad spodnjim kot zgornjim domom parlamenta. Volišča na Japonskem so se sicer zaprla ob 13. uri po srednjeevropskem času in na uradne rezultate bo treba še počakati.

Glede na rezultate vzporednih volitev japonske javne radiotelevizije NHK je vladajoča koalicija sicer morda zasedla celo 80 sedežev in tudi druge televizijske postaje napovedujejo podobne rezultate. Tudi začasni uradni izidi kažejo, da se vladajoči koaliciji obeta do 80 sedežev v zgornjem domu.

Za večino v zgornjem domu parlamenta bi koalicija potrebovala 63 sedežev, saj jih ima že sedaj 59. V zgornjem domu je namreč skupno 242 sedežev, za polovico teh pa se na volitvah kandidati potegujejo vsake tri leta.

Videti je, da je večletna pat situacija na Japonskem končana Videti je torej, da je večletna pat situacija na Japonskem končana in da bo imel Abe odslej le malo ovir pri sprejemanju bolečih gospodarskih reform, med katerimi sta liberalizacija gospodarstva in dvig prometnega davka, s katerimi želi upočasniti rast japonskega javnega dolga.

Abe je po objavi rezultatov vzporednih volitev že napovedal hitro izvedbo svojih političnih in gospodarskih ukrepov. "Naša zmaga pomeni, da prebivalstvo želi stabilno in odločno vlado," je Abe komentiral volilni izid in obljubil hitre odločitve.

"Želimo se odzvati na želje prebivalcev po gospodarskem izboljšanju" Po njegovih besedah je sedaj prioriteta gospodarsko okrevanje. "Želimo se odzvati na želje prebivalcev po gospodarskem izboljšanju. Želimo omogočiti krepko izboljšanje zaposlovanja, zvišanje plač in povečanje investicij podjetij," je zatrdil Abe po zaprtju volišč.

Med nadaljnjimi ukrepi njegove vlade bodo med drugim davčne olajšave za podjetja, posebne poslovne cone, načrti za spodbujanje zaposlovanja žensk in vključitev Japonske v območje proste trgovine ob Tihem oceanu.

Kritiki Abeju očitajo da njegova gospodarska politika "Abenomics", ki temelji na kombinaciji državne porabe in manj stroge monetarne politike, navadnim državljanom ne koristi.

Že pred volitvami je Abejevi koaliciji kazalo dobro Že pred volitvami je Abejevi koaliciji glede na rezultate javnomnenjskih raziskav kazalo dobro, saj je politična opozicija trenutno zelo razdrobljena.

"Z dosego udobne večine bomo zgradili spoštovanja vredno Japonsko s politično stabilnostjo," je pred volitvami dejal Abe, sedmi premier v sedmih letih. Volivce je pozval, naj podprejo njegovo gospodarsko politiko in obljubil, da bo tretje največje gospodarstvo na svetu popeljal iz 15-letne deflacije.

Abe je pred volitvami prav tako izrazil pripravljenost, da ponovno zažene vse reaktorje jedrskih elektrarn, ki so jih ustavili po jedrski katastrofi v Fukušimi. Trenutno obratujeta samo dva od 50.

V primeru zmage je poleg tega napovedal spremembe pacifistične povojne ustave, ki bi odprle pot za močnejšo vojsko v luči ostrejših odnosov s Severno Korejo in tudi s Kitajsko, ki jih zaznamujejo ozemeljski spori. Meni namreč, da ustava, ki je bila Japonski leta 1946 vsiljena s strani ameriških okupacijskih sil, več ne ustreza realnosti.

Ne spreglejte