Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2013,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vatikan papež

Četrtek, 2. 5. 2013, 17.38

8 let

Po vrnitvi Benedikta XVI. v Vatikanu dva papeža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek je sprejel svojega predhodnika, zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki se je po dveh mesecih v Castelu Gandolfo vrnil v Vatikan, kjer bo prebival odslej.

Benedikt XVI., prvi papež po več kot 600 letih, ki je odstopil, se je iz poletne papeške rezidente blizu Rima v Vatikan vrnil s helikopterjem, kar pomeni, da bosta prvič v zgodovini v Vatikanu živela aktualni in nekdanji papež. Benedikt je ob svojem odstopu sicer poudaril, da se ne bo vmešaval v delo svojega naslednika. Ob pristanku sta 86-letnemu Benediktu XVI. na pristajalni ploščadi dobrodošlico najprej izrekla vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone in vodja kardinalskega zbora Angelo Sodano. "Benedikt je vesel, da se je vrnil," je povedal Lombardi in dodal, da je od papeža emeritusa odvisno, kako si bo v Vatikanu uredil življenje. Benedikt XVI. bo odslej živel v rezidenci v samostanu v Vatikanu, ki so ga dva meseca pripravljali na njegov prihod. V samostanu Matere Cerkve (Mater Ecclesiae), ki se nahaja le nekaj sto metrov od rezidence papeža, ga je nato pričakal tudi Frančišek, s katerim sta molila v Benediktovi novi kapeli. Prenos prihoda Benedikta XVI. v Vatikan ni bil dovoljen, prav tako niso v javnosti objavili fotografij. Nekdanji papež je bil v javnosti nazadnje viden 23. marca, od takrat pa so se pojavile govorice, da je njegovo zdravje zelo šibko, kar pa je Vatikan zanikal.

Benediktu XVI. se bo v njegovem novem domovanju v samostanu pridružil njegov osebni tajnik Georg Ganswein in štiri ženske iz laične zveze Memores Domini, ki so že več let članice njegovega osebnega gospodinjstva. V samostanu, ki velja za oazo miru v srcu Vatikana, so pripravili tudi sobo za goste za Ratzingerjevega brata Georga.

Od odstopa Benedikta XVI. in izvolitve Frančiška sta papeža nekajkrat govorila po telefonu, v apostolski palači Castel Gandolfu pa sta se iz oči v oči srečala 23. marca.

Frančišek medtem še vedno živi v domu Svete Marte, v drugem nadstropju v sobi 201, saj se mu papeški apartma zdi prevelik in preveč razkošen. Datuma selitve v apostolsko palačo po Lombardijevih besedah še ni določen.

Ne spreglejte