Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
8.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

pogrešani

Sobota, 25. 5. 2013, 8.52

8 let, 5 mesecev

Po svetu vsako leto pogrešajo osem milijonov otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
25. maja obeležujemo mednarodni dan pogrešanih otrok, ki je priložnost, da se spominjamo pogrešanih otrok, ki so jih našli, in otrok, ki so bili žrtve zločina ali pa so še vedno pogrešani.

Glavni namen dneva pogrešanih otrok je, da se širi sporočilo upanja za najdbo otrok, ki so še vedno pogrešani. Pri Mednarodnemu centru za pogrešane in izkoriščane otroke (ICMEC) so ob tej priložnosti opozorili, da po svetu vsako leto zabeležijo osem milijonov primerov pogrešanih otrok.

ICMEC: Na področju pogrešanih otrok je prišlo do velikega napredka Obenem pa so pri centru na svoji spletni strani zapisali, da je na področju pogrešanih otrok prišlo do velikega napredka, saj da obstaja v večini držav razvitega sveta stroga zakonodaja, ki ureja področje, in centralni registri pogrešanih oseb.

V mnogih državah Afrike, Azije in Latinske Amerike nihče ne šteje pogrešanih otrok A obenem opozarjajo, da v velikem številu manj razvitih držav številni primeri pogrešanih otrok niso nikoli prijavljeni pristojnim oblastem. "Če pa se pogrešane otroke prijavi, obstaja malo razumevanja za tveganja, s katerimi se ti otroci soočajo, prav tako pa ne obstaja sistem, ki bi zagotovil hiter in učinkovit odziv na prijave," so zatrdili pri ICMEC in dodali, da v mnogih državah Afrike, Azije in Latinske Amerike nihče ne šteje pogrešanih otrok, da ne obstajajo specifični zakoni o pogrešanih otrocih, osrednji registri in sistemi za odziv na to problematiko.

116 000 Na mednarodni dan pogrešanih otrok pa je medtem podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding, pristojna za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, opozorila na pomembno vlogo enotne evropske telefonske številke 116 000 za pogrešane otroke ter pozvala Finsko, edino državo, ki še ni začela vzpostavljati te dežurne telefonske številke, naj sledi zgledu ostalih držav članic in tako prispeva k reševanju življenj pogrešanih otrok.

Evropska komisija je sicer v letih 2012 in 2013 skupaj namenila 8,7 milijona evrov za vzpostavitev in delovanje te dežurne številke ter mehanizmov opozarjanja na ugrabitve otrok. S pomočjo financiranja EU je ta telefonska številka že začela delovati v 23 državah članicah EU, med drugim tudi v Sloveniji, v ostalih državah članicah, z izjemo Finske, pa naj bi začela delovati v kratkem.

Ne spreglejte