Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 8. 2021,
6.56

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Bejrut nevladne organizacije obletnica žrtve preiskava eksplozija Libanon

Sreda, 4. 8. 2021, 6.56

2 leti, 8 mesecev

Po letu dni od eksplozije v Libanonu še vedno brez odgovorov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

V Libanonu se danes spominjajo žrtev silovite eksplozije, ki je pred natanko letom dni odjeknila v pristanišču prestolnice Bejrut in zahtevala več kot 200 smrtnih žrtev. Francija ob tem pripravlja mednarodno donatorsko konferenco za Libanon. Preiskava še vedno poteka, rezultate naj bi predstavili do konca leta.

Ob obletnici eksplozije v državi obeležujejo dan spomina na žrtve. Vse javne ustanove bodo danes ostale zaprte, zastave bodo spuščene na pol droga.

Francija medtem danes pripravlja novo mednarodno donatorsko konferenco za Libanon in njegove prebivalce, ki jo bosta skupaj gostila francoski predsednik Emmanuel Macron in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, piše STA. Konference, ki bo potekala prek spleta, se bodo predvidoma udeležili tudi ameriški predsednik Joe Biden, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in libanonski predsednik Michel Aoun.

Požar v Bejrutu
Novice Bejrut: v pristanišču izbruhnil silovit požar #video

V uradu francoskega predsednika so napovedali, da želijo zbrati 357 milijonov ameriških dolarjev za potrebe na področjih hrane, izobraževanja, zdravstva, in čiste vode.

Bilo je preko 200 mrtvih in šest tisoč ranjenih 

Četrtega avgusta lani je v bejrutskem pristanišču izbruhnil požar, ki je nato zajel tam shranjeni amonijev nitrat. To je povzročilo izjemno eksplozijo, ki je uničila pristanišče in večji del mesta. Eksplodiralo naj bi 2.750 ton amonijevega nitrata. Umrlo je več kot 200 ljudi, okoli šest tisoč je bilo ranjenih.

Po letu dni še vedno ni znano, kaj je sprožilo eksplozijo in zakaj so bile kemikalije nenadzorovano shranjene šest let. Doslej so ugotovili, kdo je odgovoren za transport amonijevega nitrata v Bejrut in kdo je odločil, da se ga raztovori in shrani v pristanišču.
Fotogalerija
1 / 7

Družine zahtevale odvzem imunitete

Vodja preiskave Tarek Bitar je julija napovedal zaslišanje tedanjega premierja Hassana Diada in od parlamenta zahteval, da trem nekdanjim ministrom, ki so zdaj poslanci, odvzame imuniteto. Parlament je zahteval dodatne dokaze, kar je sodnik zavrnil. Odgovorni tako preiskavo blokirajo tudi s sklicevanjem na imuniteto.

Družine žrtev so sicer ob obletnici od vlade zahtevale, da odgovornim odvzame imuniteto.

Nevladniki za neodvisno preiskavo zaradi malomarnosti

Preiskavo je izvedla tudi nevladna organizacija Human Rights Watch, ki libanonskim oblastem očita malomarnost. Zahtevajo neodvisno preiskavo pod okriljem Združenih narodov, pozvali so k mednarodnim sankcijam proti vodilnim v Libanonu.

Država je sicer že vse od eksplozije brez vlade s polnimi pooblastili, saj je Diabova vlada nekaj dni po njej odstopila. Pretekli teden so dobili že tretjega mandatarja za sestavo vlade. To je postal milijarder in poslovnež Najib Mikati.

Demonstracije v Bejrutu
Novice Bejrut: po eksploziji izbruhnili še spopadi na demonstracijah #video
Novice V Bejrutu po katastrofi ljudje na ulice
Hassan Diab
Novice Libanonski premier po eksploziji naznanil odstop celotne vlade
Ne spreglejte