SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plevneljev zmagovalec predsedniških volitev v Bolgariji

3

termometer

 | Foto:
Kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB Rosen Plevneljev je zmagovalec nedeljskega drugega kroga predsedniških volitev v Bolgariji.

Prva zmaga desnice na predsedniških volitvah v desetletju Po preštetju 98 odstotkov glasov je Rosen Plevneljev dobil 52,5 odstotka glasov, njegov protikandidat, socialist Ivajlo Kalfin pa 47,4 odstotka. Bolgarska levica je z zmago Plevneljeva po desetih letih izgubila položaj predsednika države, potem ko ga je dva zaporedna mandata zasedal Georgi Parvanov. Volilno udeležbo je komisija zaenkrat ocenila na približno 42 odstotkov.

Plevneljev je bil do nedavnega minister za regionalne zadeve 47-letni Plevneljev je bil do nedavnega minister za regionalne zadeve in si je ime ustvaril s pridobivanjem sredstev EU za infrastrukturne projekte. V predvolilni kampanji je obljubljal predvsem modernizacijo Bolgarije, gradnjo novih avtocest ter izboljšanje podobe Bolgarije v tujini. Za cilj prvega uradnega potovanja v tujino je že izbral Bruselj.

V preteklosti naj bi podkupoval svetnike v Sofiji Preden je leta 2009 postal minister, je Plevneljev v Bolgariji poslovno zastopal nemško skupino Lindner in je eden redkih Bolgarov, ki lahko brez strahu javno priznajo, da imajo milijonsko premoženje. S tem obdobjem je povezan tudi zaenkrat edini madež iz njegove preteklosti, saj naj bi za skupino Lindner podkupoval mestne svetnike v Sofiji.

Novi predsednik je priljubljen med ljudmi, a neizkušen in plah Med ljudmi je še posebej priljubljen zaradi svoje sproščenosti in prijaznosti, a po drugi strani se je v predvolilnih debatah izkazal za precej neizkušenega, plahega in nesposobnega izviti se iz sence premiera Bojka Borisova.

Kalfin, nekdanji zunanji minister in sedanji evropski poslanec, se po drugi strani ni mogel otresti ocene, da je le slamnati mož, za katerim vleče niti njegov "boter", dosedanji predsednik Parvanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin