SiolNET. Novice Svet
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski kapitan in drugi člani ugrabljene posadke ladje Glarus že v Švici

2,18

termometer

pirati
Foto: Reuters

Pirati so izpustili pomorščake z ugrabljene švicarske ladje Glarus, med njimi tudi slovenskega kapitana. Novico je potrdilo slovensko zunanje ministrstvo. Vsi člani ugrabljene posadke so že na varnem v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa, je sporočila slovenska policija. Po podatkih, ki so jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski kapitan ladje v dobrem zdravstvenem stanju.

V prihodnjih dneh bo švicarska policija oziroma pristojni švicarski tožilec opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce.

Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam, v domovino pa se bo takrat vrnil tudi slovenski kapitan, je za STA povedal Robi Ribič z uprave kriminalistične policije. To je bil sploh prvi primer slovenskih kriminalistov, v katerem je bil ugrabljen slovenski pomorščak v tujini.

Zapleteno reševanje

Zaradi okoliščin kaznivega dejanja je bilo delovanje vseh vpletenih zelo zahtevno, saj je reševanje potekalo v tujini, "na varnostno najbolj zahtevnem območju", so pojasnili na policiji. Kot so poudarili, se dogodki v takšnih primerih odvijajo nepredvidljivo, tudi na škodo žrtev. Zato je zelo pomembnih več dejavnikov, med katerimi so izpostavili usklajenost, hiter pretok zanesljivih informacij, potrpežljivost in vztrajanje na poti do uspešne rešitve.

Ribič sicer ni razkril, ali je bila za izpustitev pomorščakov izplačana odkupnina, saj preiskava pod vodstvom švicarske policije še poteka.

Cerar o morebitni odkupnini za pomorščake ni želel razpravljati. "Podrobnosti pogajanj, torej postopka reševanja talcev, ne smem javno predstavljati, kajti to bi lahko bilo zelo škodljivo, saj bi se lahko morebitni ugrabitelji v prihodnje drugače pripravljali na te procese," je pojasnil. Cerar o morebitni odkupnini za pomorščake ni želel razpravljati. "Podrobnosti pogajanj, torej postopka reševanja talcev, ne smem javno predstavljati, kajti to bi lahko bilo zelo škodljivo, saj bi se lahko morebitni ugrabitelji v prihodnje drugače pripravljali na te procese," je pojasnil. Foto: STA

Cerar: Pogajalci so bili uspešni

Na srečen razplet zgodbe ugrabljenih pomorščakov se je odzval tudi zunanji minister Miro Cerar, ki je dejal, da je ob novici zelo vesel. Kot je pojasnil, so bili pogajalci v tem primeru zelo uspešni, saj so uspeli rešiti vseh 12 talcev. Ti so po njegovih navedbah v dobrem zdravstvenem stanju. Eden od njih sicer kaže znake bolezni, vsi pa bodo morali prestati določeno zdravniško oskrbo.

Tudi Cerar o morebitni odkupnini za pomorščake ni želel razpravljati. "Podrobnosti pogajanj, torej postopka reševanja talcev, ne smem javno predstavljati, kajti to bi lahko bilo zelo škodljivo, saj bi se lahko morebitni ugrabitelji v prihodnje drugače pripravljali na te procese," je pojasnil.

Dodal je, da ne želi z izjavo ogroziti življenje kakšnega pomorščaka v prihodnosti. Pojasnil je sicer, da imajo lastniki ladij "za takšne primere sklenjena zavarovanja, Zato so se v to pogajalsko zgodbo poleg lastnika vključili tudi predstavniki zavarovalnic, ki so vodili v celoti postopke pogajanj, o katerih so nas ustrezno obveščali."

Cerar je še povedal, da slovensko veleposlaništvu v Bernu še naprej sodeluje s švicarskimi oblastmi in nudi pomoč pri obravnavi slovenskega državljana. Potrdil je, da se bo ta v Slovenijo vrnil v prihodnjih dneh, in kapitanu zaželel čimprejšnje snidenje z družino.

Slovensko zunanje ministrstvo: Člani posadke so na varnem

 Informacijo, da so člani posadke na varnem, je potrdilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Prvi je o izpustitvi ugrabljene posadke poročal bosansko-hercegovski časnik Dnevni Avaz.

Kot so pred časom za Siol.net pri družbi za krizno komuniciranje MTI Network potrdili, so bili z ugrabljenimi člani posadke v stiku, govorili so z vsakim posebej, tudi s slovenskim kapitanom. Vsi so zatrjevali, da so v dobrem stanju in da imajo na voljo dovolj hrane, vode in zdravil, če jih potrebujejo.

V stiku so bili tudi s pirati, kaj so ti zahtevali v zameno za izpustitev talcev, nam iz MTI Network zaradi zagotavljanja varnosti ugrabljenih niso povedali.

V reševanje vključenih več enot slovenske policije

S švicarskimi kolegi, ki so preiskovali ugrabitev, je bila ves čas v stiku tudi slovenska policija. V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz uprave kriminalistične policije.

V stalnem stiku so bili tudi z družino ugrabljenega slovenskega državljana, in sicer zaradi zagotavljanja prenosa informacij in ponujanja preostale pomoči. Na nacionalni ravni je delovalo usklajeno in redno sodelovanje s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in ministrstvom za zunanje zadeve, so navedli.

Ugrabljenih 12 članov posadke

Ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping, so 22. septembra oboroženi storilci napadli med krajema Lagos in Port Harcourt ob delti reke Niger, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island. Nanjo se jim je uspelo vkrcati kljub zaščitni žici na robu ladje.

Z ladje, na kateri je bilo takrat 19 pomorščakov, je oborožena organizirana kriminalna združba ugrabila 12 oseb, in sicer enega državljana Slovenije, sedem filipinskih državljanov in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter BiH. Ugrabljene so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so bili večino časa v deltah reke Niger. Med ujetništvom so morali večkrat zamenjati lokacijo, navaja policija.

Pirati, gusarji Novice Slovenec kapitan ladje, katere posadko so ugrabili pirati #video Ladja Novice "Ko pridejo na ladjo pirati, se ne igraš več Ramba" #video Pirati, gusarji Novice Pirati ob obali Afrike ugrabili Slovenca p Novice Pirati ugrabili 12 članov posadke švicarske ladje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin