SiolNET. Novice Slovenija
3,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Ko pridejo na ladjo pirati, se ne igraš več Ramba" #video

3,42

termometer

Med ugrabljenimi člani posadke švicarske tovorne ladje v Gvinejskem zalivu je še tretji dan tudi slovenski državljan. "Velja, da se, ko enkrat pirati pridejo na ladjo, ne igraš več Ramba, ampak si talec, ker imaš mnogo večje možnosti, da se ti ne bo nič zgodilo," pravi Rok Sorta, nekdanji kapitan dolge plovbe.

Švicarsko ladjo Glarus so pirati napadli med prevozom žita iz prestolnice Lagos v Port Harcourt, v delti reke Niger.

Pirati so na ladjo vdrli z daljšimi lestvami, uničili večino komunikacijske opreme in odpeljali 12 od 19 članov posadke. Švicarski prevoznik je o ugrabitvi obvestil svojce in naše zunanje ministrstvo. Poleg Slovenca so med talci še filipinski mornarji in po en državljan Hrvaške, Bosne, Romunije in Ukrajine.

Med najbolj učinkovitimi načini varovanja sta žica in električna napetost

"Ladje so plule v konvoju, z vojaškim spremstvom, plule so tudi z večjo hitrostjo. Posadka je bila ojačana s posadko, okoli roba ladje pa sta bili bodeča žica in električna napetost," se je svojih plovb v pogovoru za Planet TV spominjal Rok Sorta, nekdanji kapitan splošne plovbe, in dodal, da je vsako plovilo morebitna grožnja.

Takšni načini varovanja so še danes najbolj učinkoviti. Z leti izkušenj pa so se tudi pirati pripravili na takšne ovire. Tudi v primeru napada na ladjo na MV Glarus švicarskega ladjarja jih nič ni moglo ustaviti. "Velja, da se, ko enkrat na ladjo pridejo pirati, ne igraš več Ramba, ampak si talec, ker imaš mnogo večje možnosti, da se ti nič ne bo zgodilo," je dodal Sorta.

Ladjarji ne želijo, da je javno, koliko so plačali piratom

Rok Sorta je nekdanji kapitan splošne plovbe. | Foto: Planet TV Rok Sorta je nekdanji kapitan splošne plovbe. Foto: Planet TV Pirati običajno po tem, ko zasežejo posadko, ladjo zasidrajo, posadko pa odpeljejo na kopno, kjer so nedosegljivi za reševalne ekipe. Takrat se začne poslovni del zgodbe.

"Pri odkupninah je to stvar ladjarja, ki hoče primer rešiti diskretno. Tudi zaradi tega, da se ne spodbuja piratstva. Če se razve, da je ladjar plačal 10 milijonov, bi se to še bolj razširilo," je pojasnil Andrej Utenkar iz sindikata pomorščakov Slovenije. Ker se v tem poslu vrti ogromno denarja, nekatere ladijske družbe najemajo celo oborožene varnostnike.

Tudi slovenska ladja je že bila tarča piratov

Pred leti je bila tarča piratov tudi slovenska ladja, vendar se je vse končalo srečno.

"Leta 2009 je bil poskus napada na ladjo Postojna v lasti splošne plovbe oziroma Agent ship corporation, ki pa se je dobro razpletel zaradi posredovanja spremljevalne vojaške ladje," se je devet let starega primera spominjal Utenkar. O varni izpustitvi pomorščakov, vključno s Slovencem, ki je med 12 ugrabljenimi, Sorta ne dvomi. A vprašanje je, kdaj se bo to zgodilo. Letos je najdaljše pogajanje trajalo 75 dni, v preteklih letih pa so bili tudi primeri, ko je bila posadka ujetnik piratov več kot osem mesecev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin