Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2017,
20.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Krk letališče

Torek, 3. 10. 2017, 20.58

6 let, 6 mesecev

Pentagon naj bi uporabljal letališče na Krku za logistično bazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Krk | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V minulih šestih mesecih je bilo preko letališča na hrvaškem otoku Krk opravljenih 14 poletov tovornih letal s strelivom in vojaško opremo za potrebe ameriške vojske v vojnah na Bližnjem vzhodu, trdi Balkanska mreža za raziskovalno novinarstvo (Birn). Z letali naj bi prevažali vojaško opremo za nasprotnike Islamske države.

Letališče na Krku naj bi postalo neuradna logistična baza za transport vojaške opreme v vojnah, ki jih Pentagon vodi v Siriju in Iraku, trdi Birn na svoji spletni strani. Skupina raziskovalnih novinarjev navaja, da so razkrili 14 poletov transportnih letal v zadnjega pol leta. Utemeljeno domnevajo, da je bilo na letalih orožje in strelivo vzhodnoevropskega porekla za potrebe ameriške vojske.

Kontrola poletov z reškega letališča na otoku Krku je potrdila, da je bilo letos veliko več transportnih letal kot lani, a niso želeli komentirati, za kakšen tovor je šlo.

Kot se zdi, piše Birn, je več poletov verjetno posledica odločitve Pentagona o premestitvi poletov za oskrbo z orožjem vojne v Siriji z ozemlja Nemčije. Za letališče na Krku naj bi se odločili, ker naj bi bil prevoz orožja iz bivšega vzhodnega bloka čez Nemčijo proti Bližnjem vzhodu za Berlin občutljivo vprašanje.

S Krka letijo v Katar

Navaja, da so letalske družbe, ki jih je najel Pentagon, opravile najmanj deset poletov od letališča na Krku proti ameriški letalski bazi Al Udeid v Katarju. Nazadnje naj bi takšen polet opravili 25. septembra, na spletni strani pa so objavili tudi fotografijo tovornega letala na letališču na Krku iz 22. septembra.

Kot dodaja Birn, Katar ni uradno logistično središče Pentagonovega programa oboroževanja borcev, ki se bojujejo proti Islamski državi, a velja za glavno poveljstvo letalskih operacij ZDA v Siriji, Iraku in Afganistanu.

Dokumentacija o poletih Pentagonovih najetih letal kaže, da redno prevažajo vojaško opremo med Katarjem in Kuvajtom, kjer so skladišča orožja, namenjenega sirskim upornikom.

Na Krk vozijo orožje sovjetskega porekla

Letalska družba Silky Way iz Azerbajdžana, ki ima floto ruskih tovornih letal znamke Iljušin-76, je opravila štiri polete proti Krku junija in julija, poroča Birn. Objavili so tudi domnevne dokumente azerbajdžanske družbe, ki kažejo, da naj bi na Krk prepeljali orožje sovjetskega porekla za potrebe poveljstva Pentagona za posebne operacije (SOCOM).

Poleti preko hrvaškega letališča so bili opravljeni v času, ko je bila sklenjena prva pogodba v zadnjih desetih letih med Pentagonom in hrvaško agencijo za prodajo orožja Alan, nadaljuje Birn. V agenciji Alan so zavrnili vse ugotovitve in domneve raziskovalnih novinarjev Birna.

Kot dodajajo raziskovalni novinarji, hrvaška vlada in Pentagon nista odgovorila na vprašanja Birna o uporabi letališča na Krku kot logističnega središča za vojaške polete.

Birn spominja, da je bila Hrvaška med prvimi državami, ki so pošiljale orožje upornikom proti sirskem predsedniku Bašarju al Asadu v okviru programa, ki ga je organizirala ameriška obveščevalna agencija Cia, financirala pa Savdska Arabija. Leta 2012 so transportna letala pogosto vozila orožje in strelivo jugoslovanskega porekla iz Zagreba v Jordanijo, nakar so se pojavile fotografije tega orožja na bojiščih v Siriji.

Ne spreglejte