Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2024,
8.44

Osveženo pred

3 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

obisk Vatikan Džakarta Indonezija papež Frančišek

Sreda, 4. 9. 2024, 8.44

3 dni, 14 ur

Papež v Džakarti pozval k boju proti ekstremizmu in nestrpnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
papež Frančišek | Poleg Indonezije bo v prihodnjih dneh obiskal še Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur. V Vatikan se bo predvidoma vrnil 13. septembra. | Foto Reuters

Poleg Indonezije bo v prihodnjih dneh obiskal še Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur. V Vatikan se bo predvidoma vrnil 13. septembra.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Džakarti, kjer je v torek začel 12-dnevno turnejo po Aziji, pozval k boju proti ekstremizmu in nestrpnosti. Kot je dejal po srečanju z odhajajočim indonezijskim predsednikom Jokom Widodom, je za to med drugim nujno potreben medverski dialog, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Katoliška cerkev želi okrepiti medverski dialog. Na ta način je mogoče odpraviti predsodke in ustvariti ozračje vzajemnega spoštovanja in zaupanja," je dejal Frančišek. Dodal je, da je to nujno potrebno za soočanje s skupnimi izzivi, vključno z bojem proti ekstremizmu in nestrpnosti, ki da poskušata z izkrivljenjem vere, prevarami in nasiljem vsiliti svoja stališča.

Ob tem je pozdravil kulturno, etnično, jezikovno in versko raznolikost Indonezije rekoč, da gre za "nepogrešljivo in združevalno tkivo, ki Indonezijce dela enotne in posebne". "Svoboda in strpnost sta tisto, kar želi Indonezija skupaj z Vatikanom širiti (...) sredi vse nemirnejšega sveta," je poglavarju Katoliške cerkve pritrdil Widodo.

Frančišek se bo danes v mošeji Istiqlal, največji v jugovzhodni Aziji, sestal s predstavniki vseh šestih glavnih verstev v državi – islama, protestantizma, katolicizma, budizma, hinduizma in konfucianizma. Z velikim imamom Nasarudinom Umarjem bo tudi podpisal izjavo o strpnosti.

Turneja po Aziji je sicer že 45. papeževo potovanje v tujino v času pontifikata. Prvotno je bilo načrtovano za leto 2020, vendar so ga spričo pandemije covid-19 prestavili. 

papež Frančišek, obisk, Indonezija
Novice Papež na doslej svoji najdaljši turneji #video
Papež Frančišek obiskal Benetke
Novice Papež se odpravlja na turnejo po Aziji
Ne spreglejte