Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež kardinal

Četrtek, 14. 3. 2013, 9.08

8 let

Papež posvaril, da lahko Cerkev postane sočutna nevladna organizacija (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi papež Frančišek je dan po izvolitvi daroval prvo mašo kot poglavar Rimskokatoliške cerkve. Maše v Sikstinski kapeli so se udeležili kardinali, ki so ga v sredo izvolili za papeža.

Maša se je začela z očenašem, nato pa je v slavni kapeli, poslikani z Michelangelovimi freskami, zadonela pesem v latinščini. Vsi kardinali, tudi papež, so bili oblečeni v preprosta svetlo rumena oblačila. Papež je med mašo opozoril, da Cerkev potrebuje duhovno prenovo, sicer se bo njena vloga zmanjšala. Papež Frančišek je med svojo prvo mašo posvaril, da lahko Cerkev postane "sočutna nevladna organizacija" brez kakršnekoli duhovne spremembe. "Če se ne izpovemo Kristusu, kakšni naj bomo potem? Če se ne izpovemo Kristusu, kakšni naj bomo potem," je dejal kardinalom med prvo mašo. "Lahko bi končali kot sočutna nevladna organizacija. To je tako, kot če bi otroci ustvarili peščene gradove, ki bi se podrli," je po poročanju BBC-ja dejal papež Frančišek. Papež pa je po mnenju nekaterih oblikoval svoj poseben slog papeževanja, nekateri menijo tudi, da se zdi, da je odločen, da se bo počasi in z molitvami posvetil številnim težavam, ki pestijo Cerkev. Papeža so strogo varovali Prvi latinskoameriški papež je dopoldne molil v papeški baziliki svete Marije Velike v Rimu. Papeža je med obiskom bazilike, ki je ena od najpomembnejših rimskih cerkva, med drugim spremljal prefekt papeževega gospodinjstva in zasebni tajnik njegovega predhodnika Benedikta XVI. Georg Gänswein. Odločitev novega papeža, da samo nekaj ur po izvolitvi zapusti Vatikan in obišče baziliko za zasebno molitev Devici Mariji, je poskrbela za pozornost. Prvi papežev obisk zunaj Vatikana so spremljali strogi varnostni ukrepi. Zaprli so vso četrt, v kateri je bazilika. Nato se je vrnil v gostišče za duhovnike v središču Rima, kjer je stanoval pred začetkom konklava. "Pripravil je svojo prtljago in plačal račun za sobo, da bi bil dober zgled," je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Nastali manjši protesti Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več oseb, ki so že bile v baziliki, iz varnostnih razlogov zapustiti poslopje. Ker jim niso sporočil, da bo prišel papež, so nastali tudi manjši protesti. Bazilika svete Marije Velike je največja rimska bazilika, ki je posvečena Mariji.

Papež se bo 16. marca se bo prvič srečal z novinarji, 17. marca pa je napovedano njegovo prvo Angelovo češčenje. Devetnajstega marca bo nato slovesna umestitvena maša, ki se je bodo udeležile delegacije z vsega sveta ter številni predsedniki držav in vlad. Svečana maša se bo pričela ob 9.30 uri, potekala pa bo v baziliki Svetega Petra, še poročajo mediji. Papež se bo v prihodnjih dneh prav tako srečal s svojim predhodnikom Benediktom XVI.

Žrtve spolnih zlorab duhovnikov v ZDA papeža Frančiška pozivajo k reformam Organizacije in združenja žrtev spolnih zlorab katoliških duhovnikov v ZDA so v sredo zvečer novega papeža Frančiška že pozvale, naj kot svoj prvi ukrep razglasi nično strpnost do spolnih zločinov v Cerkvi.

"Sveti Frančišek je bil velik reformator v zgodovini Cerkve in papež Frančišek mora storiti enako," je sporočila Mreža žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) v ZDA.

"Po svetu še vedno na milijone otrok izpostavljenih zlorabam" Organizacija sporoča, da je po svetu še vedno na milijone otrok izpostavljenih zlorabam, ker Cerkev še vedno ni spremenila svoje politike prikrivanja zločinov s selitvijo duhovnikov v nove župnije. Še posebej pomanjkljive so informacije o početju duhovnikov v Srednji in Južni Ameriki in Snap sporoča, da jih skrbi usoda tamkajšnjih otrok.

Ne spreglejte