Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 9. 2012,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 9. 2012, 7.21

8 let

Papež kristjane na Bližnjem vzhodu pozval, naj bodo mirovniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Benedikt XVI. je tridnevni obisk v Libanonu zaključil s slovesno mašo na prostem v Bejrutu, na kateri se je zbrala množica navdušenih vernikov.

Za vzpostavitev bratske družbe sta potrebna pravičnost in mir, je na slovesni maši, ki se je je udeležilo okoli 350.000 ljudi, poudaril papež in voditelje na Bližnjem vzhodu zato pozval k prizadevanjem za mir in spravo. "V svetu, v katerem nasilje za seboj ves čas pušča strašljivo sled smrti in uničenja, je treba za vzpostavitev bratske družbe, vzpostavitev bratovščine, ves čas nujno delati za pravico in mir," je poudaril na maši, ki so se je udeležili tako predstavniki muslimanov kot Katoliške cerkve. Benedikt XVI. je izpostavil, da posebej moli, da bo Bog zagotovil mir in spravo Bližnjemu vzhodu, tako da bodo lahko tamkajšnji ljudje živeli v miru in dostojanstvu. V tej luči je kristjane in muslimane pozval k tolerantnosti in verski svobodi. Kristjane na Bližnjem vzhodu je pozval, naj si prizadevajo za mir, ki bi bil v nasprotju s "temačno sledjo smrti in uničenja". Pred vrnitvijo v Rim se je srečal tudi s sirskim katoliškim patriarhom. Prizorišče maše so ves čas preletavali helikopterji. Postavljene so bile tudi cestne zapore, ulice Bejruta pa so bile pod nadzorom vojakov.

Prvi dan obiska je poglavar Rimskokatoliške cerkve v baziliki svetega Pavla romarskem mestu Harisa uradno podpisal dokument o položaju katoličanov na Bližnjem vzhodu, ki je rezultat bližnjevzhodne sinode leta 2010. Ob podpisu je bližnjevzhodne katoličane pozval, naj se ne bojijo in naj ohranijo svojo vero. V soboto se je 85-letni papež srečal z libanonskim predsednikom Michelom Sleimanom in drugimi političnimi in verskimi predstavniki v državi. Ob tem je poudaril, da se mora človeštvo odreči maščevanju in namesto tega oproščati napake drugim. Kristjane in muslimane na Bližnjem vzhodu je pozval, naj si prizadevajo za življenje v harmoniji.

"Libanon je lahko za zgled" Kasneje je odpotoval v mesto Bkerke, kjer je na srečanju nagovoril na tisoče mladih. Dejal je, da bi moral biti Libanon vzor drugim državam v regiji: "V Libanonu krščanstvo in islam sobivata že več stoletij. Ni nenavadno, če sta v eni družini obe religiji. Če je to možno v eni družini, zakaj bi bilo nemogoče na ravni družbe kot celote?" Libanon je edina bližnjevzhodna država, v kateri kristjani niso v izraziti manjšini, saj jih je okoli 35 odstotkov. Pripadajo različnim krščanskim cerkvam, največ pa je maronitov. Večinsko prebivalstvo v državi so muslimani.

Benedikt XVI. se potovanju - njegovo 24. po vrsti od nastopa pontifikata in četrto v kraje, ki veljajo za zibelko krščanstva - kljub napetim razmeram ni želel odpovedati. Papežev obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi zaradi nemirov v sosednji Siriji in protestov v številnih državah regije zaradi filma, objavljenega na spletu, ki je žaljiv do islamskega preroka Mohameda. Nasilni protesti so bili v petek tudi v Libanonu, pri čemer je bila ena oseba celo ubita, še 25 pa jih je bilo ranjenih.

Ne spreglejte