Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 10. 2014,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Islamska država

Nedelja, 5. 10. 2014, 12.24

8 let

Pakistanski talibani obljubili podporo Islamski državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pakistanski talibani so obljubili, da bodo v Irak in Sirijo poslali borce, ki bodo pomagali džihadistom skrajne Islamske države.

Islamska država je osvojila obsežna območja v Siriji in Iraku, a se na tem območju za prevlado bori tudi z drugimi skrajnimi skupinami, kot je Fronta al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

A Šahidulah Šahid, predstavnik pakistanske veje talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), ki je uradno povezana z Al Kaido, je v soboto vse skupine džihadistov, ki se borijo na Bližnjem vzhodu, pozval, naj se skupaj borijo za skupne cilje.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je povedal, da so pakistanski talibani mudžahide v Siriji in Iraku podpirali, še preden je nastala Islamska država, in da so do zdaj v regijo poslali od tisoč do 1500 borcev.

Islamska država za služenje islamu "Pošiljali bomo mudžahide za podporo Islamski državi. Popolnoma jih podpiramo, ker menimo, da je ta organizacija nastala za služenje islamu," je povedal Šahid, a pri tem ni namignil na uradno navezo.

Šahid je še pozval, naj se rivalske džihadistične skupine v Iraku in Siriji poenotijo, še posebej tam, kjer so proti njim združeni sovražniki.

Pakistanski talibani sicer vodijo upor proti vladi v Islamabadu že od leta 1997.

Po ocenah poznavalcev se poskuša Islamska država prebiti tudi v Pakistan, a njeni napori so bili do zdaj omejeni na deljenje letakov v nekaterih predelih mesta Pešavar na severozahodu države.

Islamska država zasedla strateško vzpetino blizu mesta Kobane Skrajneži Islamske države so včeraj zavzeli južni del hriba Mištenur med silovitimi spopadi s kurdskimi silami, ki še vedno nadzirajo severni del hriba, ki je bliže mestu. V primeru zavzetja hriba "bodo imeli pregled nad celotnim mestom" in ga bodo lažje zavzeli, so pojasnili v Sirskem observatoriju za človekove pravice.

Do napredovanja Islamske države prihaja kljub intenzivnemu zavezniškemu zračnemu obstreljevanju. To je sicer danes ustavilo njihovo napredovanje.

V spopadih ubitih najmanj 33 skrajnežev Po navedbah poročevalca AFP se spopadi na območju danes nadaljujejo, mesto pa preletavajo vojaška letala. Po navedbah observatorija, ki podatke pridobiva od mreže lokalnih sirskih virov, je bilo v soboto v spopadih ubitih najmanj 33 pripadnikov IS in 23 kurdskih borcev.

Islamska država že 17 dni oblega mesto Kobane, saj želi povečati območje, ki ga nadzira ob meji s Turčijo. Iz obleganega mesta je pobegnilo že okoli 300.000 civilistov.

Ne spreglejte