Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Makedonija obisk

Torek, 16. 7. 2013, 20.35

8 let

Pahor v Makedoniji: Za prepir in sodelovanje sta vedno potrebna dva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Borut Pahor je s pogovori z makedonskim kolegom Gjorgeom Ivanovom začel dvodnevni uradni obisk v Makedoniji.

Borut Pahor je v izjavi za medije pojasnil, da je v Makedonijo tokrat prišel iz dveh razlogov – poglabljanja iskrenega in dolgotrajnega prijateljstva med državama ter zaradi priprav na srečanje voditeljev procesa Brdo, ki bo 25. julija v Sloveniji. O pričakovanjih glede zadnjega je sicer dejal, da zaradi politične zahtevnosti srečanja ne želi napovedovati rezultatov.

Slovenija podpira Makedonijo Predsednik je zatrdil, da Slovenija vedno je in bo podpirala Makedonijo na poti evroatlantskih integracij. Obenem pa je dodal, da si Slovenija želi, da bi v Skopju in Atenah čim prej našli obojestransko sprejemljivo rešitev glede vprašanja uradnega imena Makedonije, ki bo omogočila preboj pri vključevanju Makedonije v te integracije. Oblastem v Skopju je sporočil, da je treba biti ne glede na morebitne slabe občutke v pogovorih z Grčijo praktičen in podati verodostojno pobudo, ki mednarodne skupnosti ne bo pustila ravnodušne, da se bo lahko začelo iskanje rešitev.

Podaljševanje trenutnega stanja namreč po njegovih besedah pomeni poslabševanje možnosti za kompromisno rešitev in zmanjšuje ambicijo Makedonije za pomembne strukturne reforme – pomembne ne le v luči evroatlantskih integracij, ampak tudi za učinkovitejše delovanje države. Pahor je obenem spomnil na svojo osebno izkušnjo z reševanjem spora med Slovenijo in Hrvaško. Kot je poudaril, "sta za prepir in za sodelovanje vedno potrebna dva in za sodelovanje je treba zbrati veliko poguma", so sporočili iz urada predsednika.

Blagovna menjava bi bila lahko večja, kot je Glede odnosov med Slovenijo in Makedonijo je Pahor spomnil, da nimata državi nobenih odprtih političnih vprašanj, in menil, da bi bila tudi zaradi tega blagovna menjava lahko večja, kot je. Vladi in gospodarski skupnosti obeh držav je pozval, naj "tudi prek mešanih komisij povečata ekonomske potenciale ter razmislita o morebitnih skupnih nastopih na tretjih trgih".

Makedonija je kljub sicer skromni blagovni menjavi, ki je lani znašala slabih 190 milijonov evrov, pomemben poslovni cilj in pomemben trg za slovenske naložbe. Na današnjih pogovorih v Skopju je Pahor posebej poudaril priložnosti na področju obnove in gradnje energetskih objektov, v ekoloških projektih, v sektorju turizma in pri zgodnji pridelavi hrane. Pahor je tudi zatrdil, da Makedonija ostaja geografsko prednostno področje mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije.

Napoved podpisa memoranduma o mednarodnem razvojnem sodelovanju Predsednika sta se sicer dogovorila, da bo memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju med slovensko in makedonsko vlado za obdobje 2013‒2015 formalno podpisan prihodnji teden ob robu vrha procesa Brdo na Brdu pri Kranju. Ta sporazum med drugim predvideva skoraj 1,5 milijona evrov razvojne pomoči za Makedonijo.

V okviru obiska v Makedoniji bo slovenski predsednik obiskal hidroelektrarno Sv. Petka in se z Ivanovom udeležil sprejema za člane slovensko-makedonskega poslovnega združenja, kjer bo tudi promocija evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo gostila Slovenija. Poleg tega se bo sestal s predsednikom sobranja Trajkom Veljanovskim in premierom Nikolo Gruevskim.

Ne spreglejte