Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evro

Četrtek, 14. 7. 2011, 16.48

8 let

Pahor domneva, da bo v naslednjih dneh izredni vrh evroskupine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav uradnega vabila še ni dobil, premier Borut Pahor domneva, da bo predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy v prihodnjih dneh, sklical izredni vrh voditeljev držav območja evra.

Pahor tudi domneva, da bo vrh evroskupine, če bo do njega prišlo, sprejel nekatere pomembne odločitve, ki bodo pomenile novo okoliščino. Če bo res tako in bo to prineslo potrebo po dodatnih fiskalnih ukrepih, si je vlada v postopku sprejemanja rebalansa pustila še en teden za morebitne dodatne ukrepe, še posebej pri dopolnitvah zakona o interventnih ukrepih. Drugače sicer meni, da so ukrepi zadostni glede na trenutne zaostrene razmere v območju evra.

Mandat vlade za srečanje voditeljev?

Ker vlada še ni seznanjena s predlogi sklepov vrha evroskupine, je Pahor napovedal, da bo moral v primeru njegovega sklica na korespondenčni ali izredni seji vlade dobiti mandat vlade za srečanje voditeljev.

V Sloveniji se pojavlja še posebna težava, ker se začenjajo v DZ počitnice, premier pa potrebuje mandat parlamentarnega odbora za zadeve EU. Napovedal je, da bo v stiku z DZ in v primeru ocene, da so predlogi za izredni vrh evroskupine takšni, da zahtevajo izredno sejo odbora, jo bo predlagal.

V EU je v zadnjih dneh precejšnja zmeda

Glede izrednega vrha evroskupine je sicer v zadnjih dneh v EU precejšnja zmeda. Sprva se je govorilo, da naj bi do njega prišlo že v petek, a se to nato po navedbah virov pri EU ni zgodilo zaradi nasprotujočih si stališč Nemčije in Evropske centralne banke (ECB) glede sodelovanja zasebnih upnikov pri dodatni pomoči Grčiji.

V Berlinu namreč govorijo o takšnih rešitvah, ki bi pomenile prestrukturiranje in delni odpis grškega dolga, medtem ko v ECB temu nasprotujejo, saj se bojijo posledic za grški in posledično evropski bančni sistem. V zadnjih dneh se je začelo govoriti, da je med državami evrskega območja vse večja naklonjenost nemškemu razmišljanju.

Italijanski senat je potrdil varčevalne ukrepe

Poleg tega naj bi voditelji čakali še na dokončni sprejem varčevalnega paketa v italijanskem parlamentu. Danes je varčevalne ukrepe potrdil italijanski senat.

V vsakem primeru pa se pričakuje, da bo izredni vrh evroskupine sprejel pomembne odločitve glede dodatne pomoči Grčiji in sodelovanja zasebnih upnikov v njem, saj ravno negotovost glede nadaljnjega reševanja Grčije povečuje negotovost na finančnih trgih in povzroča špekulativne napade na ostale ranljive države v območju evra, tudi na veliki Španijo in Italijo.

Prav tako se v primeru vrha pričakujejo odločitve glede nadaljnje okrepitve sistemske sposobnosti območja evra za stabilizacijo evra.

Pahor: Svetu grozi nova recesija

Pahor je po seji vlade ponovil svoje opozorilo, da svetu, tokrat tudi zaradi težav v območju evra, grozi nova recesija. Negotovost na finančnih trgih se po njegovih besedah povečuje in poglablja, Slovenija pa se more temu primerno odzivati in z okvirnim rebalansom je storila, kar je lahko.

"Še posebej je treba biti previden v komunikaciji"

Slovenija kljub veliki občutljivosti finančnih trgov in bonitetnih agencij po Pahorjevi oceni ne bi smela biti kaznovana, saj je javnofinančno sorazmerno stabilna. Ker pa na trgih pomembno vlogo igra psihologija, je treba po njegovem prepričanju biti zelo previden, še posebej v komunikaciji.

Ne spreglejte