Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
8.15

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

orkan Florida

Četrtek, 31. 8. 2023, 8.15

7 mesecev, 4 tedne

Strašni prizori: najhujši orkan trgal daljnovode, zagorelo več poslopij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Orkan Idalia, ki je v sredo kot orkan tretje kategorije dosegel severozahod ameriške zvezne države Florida, je z obilnimi padavinami in vetrom s hitrostjo do 200 kilometrov na uro povzročil razdejanje in poplave v nizko ležečih krajih v regiji Big Bend, preden je kot tropska nevihta dosegel Georgio. Zdaj se premika ob jugovzhodni obali ZDA.

Obseg škode na Floridi še ocenjujejo, a naj ne bi povzročil tako velikega uničenja, kot so pričakovali. To je najmočnejši orkan, ki je v zadnjih 125 letih prizadel omenjeno regijo ob Mehiškem zalivu, poroča ameriška televizija CNN.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) je sporočila, da orkan ni terjal smrtnih žrtev. Na drugi strani pa je floridska avtocestna policija sporočila, da je z orkanom posredno povezana smrt dveh oseb, ki sta vozili v ekstremnih vremenskih pogojih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1 / 7

Orkan dosegel Georgio 

V sredo zvečer po lokalnem času je bilo brez elektrike na Floridi še vedno več kot 225 tisoč gospodinjstev, v zvezni državi Georgia pa 230 tisoč.

Na Floridi je v pripravljenosti 40 tisoč delavcev, ki bodo znova vzpostavili oskrbo z električno energijo, poroča britanski BBC.

V zvezno državo Georgia je orkan prišel kot tropska nevihta, a je še vedno prinesla močan veter s hitrostjo do 95 kilometrov na uro in morebitno življenjsko ogrožajoče vreme. V delih Georgie poročajo o poplavah, pričakujejo jih tudi v Južni in Severni Karolini, medtem ko se Idalia premika ob jugovzhodni obali ZDA. V Južni Karolini je med drugim že povzročila poplave v Charlestonu.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo opozoril, da je kljub oslabitvi nevihta še vedno zelo nevarna. Ob tem je danes napovedal, da bo v soboto obiskal prizadeto območje.

Orkan trgal daljnovode, uničil trgovine 

V več okrožjih na Floridi je v sredo zvečer še vedno veljal ukaz za evakuacijo. Pristojni za izredne razmere na Floridi pa so povedali, da je med hudo prizadetimi kraji tudi Perry, zgodovinsko mesto s sedem tisoč prebivalci jugovzhodno od Tallahasseeja.

Orkan je v mestu trgal daljnovode in uničil trgovine v njegovem slikovitem središču, kjer je zagorelo več poslopij. Na enem od videoposnetkov je videti, kako se je med hudim nalivom in močnim vetrom prevrnila streha bencinske črpalke. Močno prizadeto je bilo tudi mesto Cedar Key.

Guverner Floride Ron DeSantis je v sredo sporočil, da smrtnih žrtev za zdaj niso potrdili, čeprav je policija pred tem sporočila, da sta v prometnih nesrečah med neurjem umrla dva človeka. Je pa poudaril, da je zdaj glavna naloga obnova.

orkan Idalia, Florida
Novice Najhujši orkan v zadnjem stoletju. Sunki vetra 215 kilometrov na uro. #video #foto
Ne spreglejte