Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
8.49

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Viktor Orban Madžarska migranti priseljevanje

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 8.49

6 let, 2 meseca

Orban: Nad Evropo se zaradi priseljevanja zgrinjajo temni oblaki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo še zaostril svojo protimigrantsko retoriko in opozoril madžarske volivce, da so oni zadnji branik pred invazijo Evrope. Pozval jih je, naj ga na aprilskih volitvah izvolijo še za tretji mandat, v maniri predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je obljubil, da bo zanj vedno "Madžarska na prvem mestu".

Video: AP

"Nad Evropo se zgrinjajo temni oblaki zaradi priseljevanja," je dejal vodja desne stranke Fidesz v Budimpešti v svojem letnem govoru o stanju v državi. "Države bodo prenehale obstajati, Zahod bo padel, Evropa pa še zdaj ne dojema, da je sredi invazije," je dejal in dodal, da bodo velika evropska mesta kmalu večinsko muslimanska.

Napovedal je, da bo zanj in za Fidesz še naprej "Madžarska na prvem mestu" in da jo bo ubranil pred nevarnimi poskusi z Zahoda, zlasti politikov iz Berlina, Bruslja in Pariza, da bi Madžarsko naredili "za deželo priseljencev".

Bodo nevladnim organizacijam prepovedali zadrževanje na območju meje?

Znova je napadel tudi humanitarne nevladne organizacije, ki pomagajo beguncem in prosilcem za azil. "Če ne bodo prenehale svojih nevarnih dejanj, potem jih bomo preprosto nagnali iz države, ne glede na to, kako vplivne ali bogate so," je dejal.

Madžarski parlament bo v torek začel obravnavo zakonskega svežnja, ki naj bi podrobneje opredelil - predvsem pa zaostril - možnosti delovanja nevladnih organizacij na področju pomoči beguncem in migrantom. Tako bodo na primer uvedli "kazenski" davek v višini 25 odstotkov na vso materialno pomoč iz tujine. Prav tako bo sodelavcem nevladnih organizacij prepovedano zadrževanje na območju meje.

Vse civilne organizacije, ki bodo želele pomagati beguncem in iskalcem azila, bodo za to morale dobiti dovoljenje notranjega ministrstva. Če se ne bodo držale novih pravil, jih bodo lahko doletele visoke denarne kazni in tudi ukinitev.

Viktor Orban meni, da je opozicija zaradi nasprotovanja vladnim ukrepom za zaprtje meja pred migranti popolnoma brez stika z realnostjo in da ji ni pomoči. | Foto: Reuters Viktor Orban meni, da je opozicija zaradi nasprotovanja vladnim ukrepom za zaprtje meja pred migranti popolnoma brez stika z realnostjo in da ji ni pomoči. Foto: Reuters

Orban hoče ustaviti Sorosa

Za zakon, ki bi omogočil tudi prepoved delovanja kakšne nevladne organizacije, vlada potrebuje dvotretjinsko večino v parlamentu, ki pa je Orban zdaj nima. Računa na to, da jo bo dobil na volitvah 8. aprila, nato pa bi sprejeli ta zakon ali po možnosti cel zakonski sveženj glede delovanja nevladnih organizacij.

V ozadju sprejemanja te zakonodaje je predvsem boj proti ameriškemu filantropu Georgeu Sorosu, ki naj bi s financiranjem nevladnih organizacij spodkopaval prizadevanja Orbanove vlade pri zapiranju vrat migrantom. Tudi Orban je ta zakonski sveženj poimenoval "Stop Soros". Zakonodajo sicer že preučuje Evropska komisija, ker naj bi bila v nasprotju s temeljnimi načeli evropskega prava.

Ne spreglejte