Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
8. 2. 2024,
19.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

volitve viralka

Četrtek, 8. 2. 2024, 19.58

2 meseca, 2 tedna

Opazil kamero, a ni nehal: uradnik ujet pri nizkotnem početju #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

V indijski zvezni državi Pandžab je ogromno prahu dvignil incident na enem od volišč, kjer so volivci konec januarja oddajali glasove za novega župana Čandigarja, glavnega mesta Pandžaba. V javnosti je ta teden namreč zaokrožil videoposnetek nadzorne kamere na volišču, ki prikazuje predsednika volilnega odbora pri uničevanju volilnih listov, ki so jih oddali mestni svetniki, in s tem spreminjanju izida volitev. 

V videoposnetku je razvidno, da je predsednik volilnega odbora čečkal po že oddanih volilnih listih, ki so zaradi tega postali neveljavni. Pri tem ga je posnela varnostna kamera, ki jo je tudi presenečeno opazil in za trenutek otrpnil, a početje nadaljeval.  

Kot so kasneje sporočili iz stranke Aam Aadmi Pandžab (AAP), je predsednik volilnega odbora počečkal osem volilnih listov in s tem odločilno vplival na izid županskih volitev.

O novem županu Čandingarja je namreč glasovalo 20 mestnih svetnikov iz stranke AAP in 16 svetnikov Indijske ljudske stranke (BJP). Ker je predsednik volilnega odbora lastnoročno diskvalificiral osem glasov svetnikov stranke AAP, je zmaga na volitvah pripadla izbrancu stranke BJP Manoju Sonkarju.

Trenutek, ko je predsednik volilnega odbora ugotovil, da ga je posnela nadzorna kamera. | Foto: Stranka Aam Aadmi Pandžab na omrežju X / Posnetek zaslona Trenutek, ko je predsednik volilnega odbora ugotovil, da ga je posnela nadzorna kamera. Foto: Stranka Aam Aadmi Pandžab na omrežju X / Posnetek zaslona

Umor demokracije

Ta župan mesta morda ne bo dolgo, saj so z indijskega vrhovnega sodišča v ponedeljek sporočili, da bodo po ogledu videoposnetka z nadzorne kamere in pregledu dokumentacije morda ukazali ponovno izvedbo volitev. 

Dhananjaya Y. Chandrachud, predsednik indijskega vrhovnega sodišča, je dogodek po poročanju indijskih medijev medtem označil za umor demokracije in izrazil mnenje, da bi dejanja predsednika volilnega odbora morala zanimati indijske tožilce. 

Ne spreglejte