Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
19.10

Osveženo pred

1 ura, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

Natisni članek

vojna Libanon Gaza Izrael Benjamin Netanjahu Joe Biden

Četrtek, 10. 10. 2024, 19.10

1 ura, 7 minut

Odziv Izraela na iranski napad bo "smrtonosen, natančen in presenetljiv"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,91
Izrael, Iran, spopadi, vojna | Predsednik ZDA je sicer minuli teden Izraelu odsvetoval morebitne napade na iranska naftna polja. Biden je takrat ocenil, da se bodo Izraelci, preden bodo udarili na Iran, prej posvetovali z Američani. | Foto Reuters

Predsednik ZDA je sicer minuli teden Izraelu odsvetoval morebitne napade na iranska naftna polja. Biden je takrat ocenil, da se bodo Izraelci, preden bodo udarili na Iran, prej posvetovali z Američani.

Foto: Reuters

Izraelski kabinet za nacionalno varnost se bo drevi sestal na temo odziva na iranske raketne napade v začetku tega meseca, sta ob sklicevanju na navedbe neimenovanega izraelskega uradnika poročala CNN in Washington Post. Obrambni minister Joav Galant je v sredo napovedal, da bo odziv Izraela "smrtonosen, natančen in presenetljiv".

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.45 Preiskava ZN obtožuje Izrael namernega uničevanja zdravstva v Gazi
16.20 Izraelski varnostni kabinet naj bi odločal o odzivu na iranski napad
14.40 V izraelskem raketnem napadu na šolo v Gazi ubitih več deset ljudi
13.55 Nemčija napovedala novo dobavo orožja Izraelu
12.44 Med nadaljevanjem sovražnosti v Libanonu Izrael ubil še dva poveljnika Hezbolaha
8.32 Izrael nadaljuje zračne napade na Gazo
6.56 Biden svari Netanjahuja 
6.53 Žbogar pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v Gazi

18.45 Preiskava ZN obtožuje Izrael namernega uničevanja zdravstva v Gazi

Izrael namerno napada zdravstvene ustanove ter ubija in muči medicinsko osebje v Gazi, so danes sporočili preiskovalci Združenih narodov in dodali, da si Izrael prizadeva uničiti zdravstveni sistem v enklavi. Preiskava tako Izrael kot palestinske oborožene skupine obtožuje zločinov proti človečnosti ter opozarja na zlorabe ujetnikov.

"Izrael izvaja usklajeno politiko uničevanja zdravstvenega sistema v Gazi," je sporočila tričlanska neodvisna mednarodna preiskovalna komisija ZN, ki jo je maja 2021 ustanovil Svet ZN za človekove pravice. Opozorila je, da Izrael z neusmiljenimi in namernimi napadi na zdravstveno osebje in objekte izvaja vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Izraelske sile so po navedbah komisije "namerno ubijale, pridržale in mučile zdravstveno osebje ter napadale zdravstvena vozila v Gazi". Dejanja Izraela prav tako uničujejo generacije palestinskih otrok in morda tudi palestinski narod kot skupino, je dodala komisija.

Poročilo kot enega izmed primerov zločinov izpostavlja smrt deklice Hind Radžab. Ta je januarja po napadu na avtomobil njene družine poklicala palestinski Rdeči polmesec in prosila za pomoč. Njeno truplo so pozneje našli skupaj s šestimi sorodniki in dvema reševalcema, ki sta priskočila na pomoč. Komisija je ugotovila, da je za smrt odgovorna 162. divizija izraelske vojske.

Poročilo opozarja tudi na zlorabe palestinskih zapornikov v Izraelu in talcev v Gazi, Izrael in palestinske oborožene skupine pa obtožuje mučenja, spolnih zlorab in nasilja na podlagi spola, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah komisije je bilo na tisoče palestinskih zapornikov v Izraelu podvrženih sistematični zlorabi, fizičnemu in psihološkemu nasilju ter spolnemu nasilju.

Kot ugotavlja komisija, je "institucionalizirano slabo ravnanje s palestinskimi zaporniki potekalo po neposrednem ukazu ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira".

Komisija je prav tako opozorila, da so številni talci, ki jih v Gazi zadržujejo palestinske oborožene skupine s Hamasom na čelu, med drugim izpostavljeni nasilju, spolnim zlorabam, poniževanju ter omejenemu dostopu do hrane in vode. V luči tega tudi oborožene skupine obtožuje mučenja in zločinov proti človečnosti.

16.20 Izraelski varnostni kabinet naj bi odločal o odzivu na iranski napad

V preteklosti se je od kabineta včasih zahtevalo le, da pooblasti predsednika vlade Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Galanta, da sama sprejmeta odločitev na podlagi posvetovanj s preostalimi varnostnimi organi, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Netanjahu je v sredo opravil telefonski pogovor z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, pri čemer naj bi govorila tudi o izraelskem odzivu na napad Irana.

Bela hiša je sicer na svoji spletni strani objavila povzetek pogovora, iz katerega ni razvidno, da bi se voditelja ZDA in Izraela osredotočila na konflikt med Izraelom in Iranom, temveč naj bi več pozornosti posvetila Libanonu, spopadih izraelske vojske s tamkajšnjim oboroženim gibanjem Hezbolah, in razmeram v Gazi.

"Dogovorila sta se, da bosta v prihodnjih dneh ostala v tesnih stikih, tako neposredno kot prek svojih varnostnih svetovalcev," so glede pogovora Bidna in Netanjahuja še navedli v Beli hiši.

14.40 V izraelskem raketnem napadu na šolo v Gazi ubitih več deset ljudi

Izraelska vojska je v današnjem raketnem napadu na nekdanjo šolo v kraju Deir al Balah v Gazi ubila najmanj 28 ljudi in jih ranila 54, so sporočili iz palestinskega Rdečega polmeseca. Po navedbah izraelske vojske se je območju šole, ki od začetka vojne služijo kot zatočišča za razseljene ljudi, nahajal poveljniški center gibanja Hamas.

"Ekipe palestinskega Rdečega polmeseca so se po napadu izraelske okupacijske vojske na šolo Rafida odzvale na obvestilo o 28 smrtnih žrtvah in 54 ranjenih," so po poročanju francoske tiskovne agencije sporočili iz humanitarne organizacije.

Ranjene so odpeljali v bolnišnico Al Aksa, poroča katarska televizija Al Jazeera in dodaja, da izraelska vojska beguncev na območju ni obvestila o načrtovanem napadu. Po navedbah Al Jazeere je izraelska vojska brez predhodnega obvestila napadla že najmanj 160 palestinskih begunskih taborišč.

Po navedbah izraelske vojske so v napadu ciljali palestinske borce, ki so na območju nekdanje šole postavili poveljniški in nadzorni center Hamasa, od koder so načrtovali in izvajali teroristične napade. Števila žrtev niso navedli.

Izraelske sile so v zadnjem letu napadle več deset šolskih poslopij v palestinski enklavi. Pred dvema tednoma je bilo po podatkih palestinske civilne zaščite v napadu na zavetišče v nekdanji šoli v begunskem taborišču Džabalija ubitih najmanj 15 ljudi.

13.55 Nemčija napovedala novo dobavo orožja Izraelu

Nemški kancler Olaf Scholz je med današnjo razpravo v bundestagu, kjer so obeležili obletnico napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani, napovedal novo dobavo orožja Izraelu.

 Hkrati je zavrnil kritike opozicije, da vlada v zadostni meri ne podpira Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto: Reuters Hkrati je zavrnil kritike opozicije, da vlada v zadostni meri ne podpira Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Reuters

"Dobavljali smo orožje in ga tudi bomo," je med razpravo izjavil Scholz. Predstavniki opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) in krščanskih socialistov (CSU) so kljub temu vladajočo koalicijo obtožili, da v zadostni meri ne podpira Izraela.

"Že tedne in mesece zvezna vlada noče odobriti izvoza streliva v Izrael in celo dobave rezervnih delov za tanke," je denimo dejal vodja CDU Friedrich Merz. Opozoril je, da je ogromno podjetij zahtevalo dovoljenja za izvoz od vlade, a jih ta že več mesecev ni obravnavala. "Kaj je to drugega kot dejanska zavrnitev izvoznih dovoljenj?," je vprašal.

Predstavniki levega populističnega Zavezništva Sahre Wagenknecht (BSW) pa so vlado znova pozvali, naj uvede prepoved izvoza orožja v Izrael.

Scholz je med razpravo obtožbe Merza zavrnil. "V vladi smo sprejeli odločitve, ki bodo zagotovile nadaljnje dobave v bližnji prihodnosti. In potem boste videli, da je bila to lažna obtožba," je še dodal.

12.44 Med nadaljevanjem sovražnosti v Libanonu Izrael ubil še dva poveljnika Hezbolaha

Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči nadaljevala napade na cilje Hezbolaha v predmestjih Bejruta in na jugu Libanona, kjer naj bi med drugim ubila še dva poveljnika šiitskega gibanja. Ob tem naj bi nad severnim Izraelom prestregla več deset izstrelkov iz Libanona, napadla pa naj bi tudi cesto, ki povezuje Libanon in Sirijo.

Izraelska vojska naj bi med drugim napadla sosesko Haret Hreik na jugu Bejruta, kjer naj bi zadela stanovanjsko stavbo. Na jugu Libanona je po lastnih navedbah uničila "teroristično infrastrukturo" in ubila več pripadnikov Hezbolaha, vključno s še dvema poveljnikoma.

V napadih na jugu države naj bi bilo po trditvah libanonskih oblasti ubitih tudi pet zdravstvenih delavcev. Skupno naj bi sicer izraelska vojska v zadnjih 24 urah zadela 110 ciljev šiitskega gibanja.

Med napadi naj bi izraelska vojska tudi poškodovala cesto, ki povezuje Libanon in Sirijo. V slednjo se je pred nasiljem v zadnjih dveh tednih zateklo na stotine tisoče ljudi, zlasti sirskih beguncev, ki so pred časom spričo državljanske vojne v domovini pobegnili v Libanon.

Skupno naj b izraelska vojska v zadnjih 24 urah zadela 110 ciljev šiitskega gibanja. | Foto: Reuters Skupno naj b izraelska vojska v zadnjih 24 urah zadela 110 ciljev šiitskega gibanja. Foto: Reuters "Izraelska letala so izvedla napad na cesto, ki povezuje Sirijo in Libanon v regiji Kuseir na sirski strani meje," je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Po besedah direktorja organizacije Ramija Abdela Rahmana je napad del izraelskih prizadevanj za prekinitev oskrbovalnih poti Hezbolaha. Žrtev naj ne bi bilo.

8.32 Izrael nadaljuje zračne napade na Gazo

V izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Džabalija je bilo v sredo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih najmanj 60 ljudi, med njimi novinar. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile ciljale dvorišče bolnišnice, kjer so bili šotori razseljenih Palestincev. Poročajo tudi o ločenem napadu na Han Junis.

Najnovejši izraelski napadi na sever enklave so usmerjeni predvsem v sosesko Šejaija v mestu Gaza ter begunska taborišča Džabalija in Nusejrat. Izraelska vojska je po napadu na taborišče Džabalija sporočila, da preverja navedbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je v sredo po petem zaporednem dnevu izraelskih napadov na sever Gaze na omrežju X zapisal, da je najmanj 400 tisoč ljudi ujetih na napadenem območju in dodal: "Peklu ni konca".

Medtem so izraelske sile davi napadle tudi jug enklave. V zračnem napadu na hišo na območju al-Fattri v Han Junisu je po navedbah palestinskih oblasti umrlo pet ljudi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

6.56 Biden svari Netanjahuja 

"V Libanonu ne bi smelo priti do nobenega vojaškega ukrepa, podobnega tistemu v Gazi, ki bi pustil posledice, podobne tistim v Gazi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je v torek v video nagovoru libanonskemu ljudstvu dejal, da ima priložnost rešiti Libanon, preden pade v brezno dolge vojne, ki bo privedla do uničenja in trpljenja, kot smo mu priča v Gazi. "Osvobodite svojo državo od Hezbolaha, da se bo ta vojna končala," je dodal.

Biden in Netanjahu naj bi se sicer v pogovoru, prvem po skoraj dveh mesecih, osredotočila na izraelski odziv na iranski raketni napad prejšnji teden. Biden je Izrael posvaril, naj ne poskuša napasti iranskega jedrskega programa, saj bi s tem tvegal obsežna povračilna dejanja, prav tako naj ne napada naftnih objektov v tej državi, saj bi to povzročilo skok svetovnih cen nafte.

Izrael je po obsežnem iranskem raketnem napadu v začetku meseca obljubil povračilne ukrepe. V času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu si predsednik ZDA prizadeva preprečiti, da bi konflikt prerasel v regionalno vojno, v katero bi bil neposredno vpleten Iran.

6.53 Žbogar pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v Gazi

Veleposlanik Slovenije pri ZN Samuel Žbogar je v sredo na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnem položaju v Gazi pozval svet k boljšemu odgovoru na izraelska grozodejstva v palestinski enklavi. "Trdno verjamemo, da mora mednarodna skupnost bolje odgovoriti na takšna grozodejstva," je dejal.

Na zasedanju, sklicanem na pobudo Alžirije in Slovenije, je Žbogar znova obsodil teroristični napad palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra lani in zajetje talcev. "Ne razumemo pa, kako lahko izraelski odgovor na teroristični napad povzroči brezobziren posredni poboj več kot 40 tisoč ljudi, večinoma žensk in otrok," je dodal.

Ponovil je, da se pozivi k spoštovanju mednarodnega prava in resolucije Varnostnega sveta ne spoštujejo. Humanitarni izzivi v Gazi so zelo zapleteni, humanitarni delavci pozivajo k odločnejšim ukrepom, je dejal Žbogar in se strinjal, da lahko le prekinitev ognja omogoči ustrezen humanitarni odgovor na tragedijo v Gazi. Vendar tudi prekinitev ognja ne bo odpravila tragedije in obnova bo trajala desetletja, je dejal.

Z drugimi člani Varnostnega sveta je kritiziral izraelska prizadevanja za prepoved delovanja Agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA)."UNRWA je življenjska nit za Gazo in jo je treba zaščititi," je dejal ter kot nesprejemljive označil tudi napade Izraela na generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa.

"Z globoko zaskrbljenostjo spremljamo izraelska zakonodajna predloga, ki lahko spremenita pravni status UNRWA. To lahko onemogoči komunikacijo z izraelskimi vladnimi uradniki in ukine privilegije ter imunitete, ki jih uživajo agencije ZN in njihovo osebje po svetu," je povedala ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini je v svojem poročilu Varnostnemu svetu povedal, da je bilo v 12 mesecih ubitih 226 sodelavcev agencije. Opozoril je tudi, da bi prepoved delovanja na izraelskem ozemlju imela izjemno resne posledice, saj lahko razpade ves sistem humanitarnega posredovanja v Gazi.

Izraelski veleposlanik Danny Danon je ponovil očitke, da je UNRWA v Gazi v svoje vrste sprejela pripadnike Hamasa. Notranja preiskava je ugotovila, da je bilo devet lokalnih uslužbencev UNRWA morda vpletenih v napad 7. oktobra.

Žbogar je dejal še, da se je položaj v Gazi spremenil v grožnjo mednarodnemu miru in varnosti, saj se spopadi širijo kot požar po celotni regiji Bližnjega vzhoda. "Požar moramo pogasiti. Več vojn ne bo prineslo miru ali vrnilo izraelskih talcev," je dejal in pozval k takojšnjemu premirju po celotni regiji ter vrnitev k diplomaciji.

Izrael, Iran, spopadi, vojna
Novice Izrael obstreljuje Bejrut in Gazo: ponoči ubitih še najmanj 20 ljudi
napad na Damask
Novice V izraelskem zračnem napadu v Damasku več mrtvih
izraelska mornarica
Novice Sta to potezi, ki nakazujeta skorajšnji izbruh totalne vojne?
Bejrut, Libanon
Novice Mineva leto dni od vdora Hamasa v Izrael: ponoči novi srditi napadi na Bejrut #video
Ne spreglejte