Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2022,
12.55

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

50

Natisni članek

premier Rusija Finska Nato Švedska

Sreda, 13. 4. 2022, 12.55

2 leti

Odločitev je padla: Švedska bo že kmalu uradno zaprosila za vstop v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

50

Magdalena Andersson | Švedska premierka Magdalena Andersson bo predvidoma do konca junija oddala prošnjo za članstvo v Natu. | Foto Reuters

Švedska premierka Magdalena Andersson bo predvidoma do konca junija oddala prošnjo za članstvo v Natu.

Foto: Reuters

Švedska premierka Magdalena Andersson bo do konca junija zaprosila za članstvo v Natu. Rusija je že posvarila Finsko in Švedsko, naj se ne pridružita Natu, saj naj bi to oslabilo stabilnost v Evropi.

Poznavalci razmer pravijo, da je bil napad Rusije na Ukrajino "ogromna strateška napaka", ki bo zelo verjetno pripeljala do povečanja števila držav članic Nata. Kot je razkril švedski časopis SVD, naj bi država svojo prošnjo za članstvo oddala junija.

Angela Merkel
Novice Merklova zagovarja odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči vstop v Nato

Povečanje števila članic Nata naj bi zagovarjal tudi Washington. Če bi se zavezništvu pridružili Švedska in Finska, bi število držav članic naraslo na 32.

Še preden je Rusija napovedala in izvedla prvi napad, je Nato pozvala, naj ne sprejema novih članic. Z invazijo na Ukrajino pa je povzročila razporeditev Natovih sil na Slovaškem in povečanje javne podpore za pridružitev Švedske in Finske zvezi Nato.

Varnostne razmere v Evropi so se zaradi ruskega napada na Ukrajino bistveno spremenile, je dejala Marinova in napovedala, da naj bi vlada še danes predstavila analizo varnostne politike. Razlika med partnerstvom in članstvom v vojaškem zavezništvu je zelo jasna; nič ne ponuja takšnih varnostnih jamstev kot 5. člen pogodbe Nata, je poudarila.

Tako Finska kot Švedska sta nevtralni državi, vendar se v obeh v luči vojne v Ukrajini krepi podpora vstopu v severnoatlantsko zavezništvo.

Na Finskem se je podpora članstvu, ki se je desetletja gibala med 20 in 30 odstotki, v nekaj tednih podvojila. Po zadnji javnomnenjski anketi, objavljeni v ponedeljek, članstvo v Natu podpira 68 odstotkov Fincev.

Nato
Novice Zveza Nato napovedala veliko spremembo na vzhodu Evrope

Danes premierki nastopili na skupni novinarski konferenci

Švedska premierka Magdalena Andersson in njena finska kolegica Sanna Marin sta danes skupaj nastopili na novinarski konferenci. Tam je finska premierka povedala, da se zavedajo tveganja, ki ga država sprejema z vstopom v Nato, in da morajo biti pripravljeni na možnost najrazličnejših odzivov Rusije, a je dodala, da bi bilo tvegano tudi, če bi se odločili, da ne bodo vstopili v zavezništvo.

Kot je dodala finska premierka, bodo prve odločitve sprejeli že v nekaj tednih in ne mesecih.

Ne spreglejte