Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2019,
8.11

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

London teroristični napad Islamska država

Nedelja, 1. 12. 2019, 8.11

4 leta, 4 mesece

Odgovornost za napad v Londonu prevzela Islamska država #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

London, napad | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Odgovornost za petkov teroristični napad v Londonu, v katerem sta umrla dva človeka, je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). "Človek, ki je izvedel napad v Londonu, je bil borec Islamske države in je to storil zaradi pozivov k napadom na državljane koalicijskih držav," so dejali v sporočilu.

Novico je v soboto prenesla tiskovna agencija skrajne skupine Amaq. S koalicijo je sporočilo merilo na 81-člansko koalicijo držav, ki se borijo proti IS. Med njimi je tudi Slovenija.

V napadu umrla dva človeka, trije se zdravijo v bolnišnici

V petek je moški, ki ga je policija prepoznala kot 28-letnega Usmana Khana, v središču Londona zabodel več ljudi. Dva človeka sta umrla, trije se še vedno zdravijo v bolnišnici. Dva od teh sta utrpela resnejše rane, a sta v stabilnem stanju, tretji je bil le lažje poškodovan, navaja britanski BBC.

Med žrtvami tudi 25-letnik

Znano je tudi ime ene od žrtev, in sicer je šlo za 25-letnega Jacka Merritta, ki je diplomiral iz prava in kriminologije in je koordiniral program rehabilitacije zapornikov univerze v Cambridgeu. "Bil je čudovita duša in se vedno postavil na stran šibkejšega," je svojega umrlega sina opisal oče David Merritt

Druga žrtev je 23-letna diplomantka univerze v Cambridgu Saskia Jones. Njena družina je v izjavi zapisala, da je bila mladenka "prijazna, zabavna in pozitiven vpliv v središču številnih življenj". Vedno je želela v drugih videti najboljše in živeti polno življenje. "To je za celotno družino izredno boleč čas," so dodali in zaprosili za spoštovanje njihove zasebnosti.

Napadalec je bil pred leti že obsojen zaradi terorističnih dejanj

Policija je osumljenca ustrelila, zaradi poškodb je umrl na kraju dogodka. Napadalec je bil sicer oblastem že poznan, saj je bil leta 2012 obsojen zaradi terorističnih dejanj in je prestajal zaporno kazen. Decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili.

London, napad
Novice Napadalec v Londonu že bil obsojen zaradi terorističnih kaznivih dejanj #video

Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Napravo je nosil tudi v času napada. Prav tako se je moral udeleževati vladnega programa za rehabilitacijo nekdanjih zapornikov. V okviru tega programa je tudi obiskal petkovo konferenco, na kateri je začel svoj napad.

Londonski most | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Na konferenci naj bi Khan nastopil kot "študija primera". V okviru programa so mu zagotovili tudi "varni" računalnik, ki je bil v skladu s pogoji njegovega predčasnega izpusta in naj bi mu omogočil, da nadaljuje študijsko delo, začeto v zaporu.

Johnson želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine

Kraj napada so v soboto obiskali premier Boris Johnson, notranja ministrica Priti Patel in načelnica londonske policije Cressida Dick. Johnson, ki je sredi volilne kampanje pred decembrskimi volitvami, je povedal, da želi zaostriti kazni za resne in nasilne zločine. Ljudje, obsojeni terorizma, po njegovem mnenju iz zapora ne smejo biti izpuščeni predčasno.

Napad v Londonu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Premier je danes tudi pojasnil, da je bilo podobno kot napadalec Usman Khan iz zapora predčasno izpuščenih 74 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj. Te sedaj oblasti podrobno preverjajo, da bi zagotovili, da ne bodo predstavljali grožnje. "Lahko si predstavljate, da smo v zadnjih 48 urah veliko postorili," je povedal, a podrobnosti o ukrepih ni razkrival.

Khan je pred volitvami v Veliki Britaniji, ki bodo 12. decembra, sicer postal prvovrstna politična tema. Johnson je tako laburiste obtožil spreminjanja zakonodaje leta 2008, ki je omogočila predčasen izpust zapornikov.

London, napad | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot je zagotovil, bo, če ostane na vodilnem položaju, v primeru terorističnih dejanj ukinil možnost predčasnega izpusta in uvedel najmanj 14-letne zaporne kazni, nekaterih obsojencev pa sploh ne bi izpustil. V današnjem časniku The Mail pa je objavil tudi članek z naslovom Namenite mi večino in varoval vas bom pred terorjem.

Vendar pa so mu nasprotniki vrnili z očitkom, da petkov napad izkorišča za nabiranje političnih točk. Prav tako so ugotovili, da je konzervativna stranka na oblasti že skoraj desetletje, vendar se ni odločila za poostritev zakonodaje na tem področju.

Ne spreglejte