SiolNET. Novice Svet
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Območje z evrom lani zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast

0,01

termometer

Evropska unija
Foto: Thinkstock

Evropski statistični urad je danes tudi v drugo potrdil podatke, da je območje z evrom lani zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast, v celotni EU pa je bila ta 1,9-odstotna. V zadnjem četrtletju je bruto domači proizvod (BDP) v državah z evrom na četrtletni ravni narasel za 0,2 odstotka, v Uniji pa za 0,3 odstotka.

evropska unija Novice Predsedovanje Slovenije EU: 350 novih zaposlitev in 80 milijonov stroškov

V zadnjem četrtletju se je po sezonsko prilagojenih podatkih BDP na letni ravni v območju z evrom povečal za 1,1 odstotka in za 1,4 odstotka v celotni Uniji, v tretjem četrtletju pa je bila rast na letni ravni v območju z evrom 1,6-odstotna, v celotni EU pa 1,8-odstotna.

Rast. BDP. Foto: Thinkstock Slovenija povečala gospodarsko rast

Slovenija je imela po podatkih Eurostata lani v zadnjem četrtletju v primerjavi s predhodnim 0,8-odstotno gospodarsko rast, v celotnem letu pa je BDP narasel za 3,6 odstotka.

Med državami, za katere je statistični urad imel podatke, so imele na četrtletni ravni najvišje rasti Estonija (+2,2 odstotka), Litva (+1,3 odstotka) ter Latvija in Švedska (v obeh +1,2 odstotka). Padec sta zabeležili Grčija in Italija (v obeh -0,1 odstotka), medtem ko je v Nemčiji BDP na četrtletni primerjavi stagniral.

Slovenija je v današnji Eurostatovi objavi izpostavljena med podatki o rasti zaposlenosti. Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je namreč zaposlenost v lanskem zadnjem četrtletju najbolj narasla v Estoniji (+1,7 odstotka), na Finskem in Švedskem (v obeh +0,8 odstotka), pa tudi v Španiji in Sloveniji (v obeh +0,7 odstotka).

brexit Novice Brexit: Pogovor med EU in Britanci brez napredka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin