SiolNET. Novice Slovenija
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsedovanje Slovenije EU: 350 novih zaposlitev in 80 milijonov stroškov

0,87

termometer

evropska unija
Foto: Getty Images

Vlada je danes sprejela projektno nalogo za projekt predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, je po seji vlade povedal premier Marjan Šarec. Vlada stroške projekta ocenjuje na 80 milijonov evrov, Slovenija bo predsedovala 30 ministrskim zasedanjem in še več kot dva tisoč drugim, večinoma v Bruslju, a tudi v Sloveniji.

Mastercard Novice Evropska unija Mastercardu naložila 570 milijonov evrov kazni

Vodja projekta, državni sekretar v kabinetu premierja, Igor Mally je povedal, da bo predsedovanje kompleksna in zahtevna naloga, "ob kateri ne želimo samo predsedovati, ampak tudi okrepiti prepoznavnost in vpliv Slovenije v EU".

Sledili bodo izkušnjam iz leta 2008

Marjan Šarec je danes sprejeti dokument označil za izjemno pomembnega, Mally pa je pojasnil, da dokument daje temeljna izhodišča za nadaljnje delo, v njem so identificirali naloge ter določili tudi časovnico.

Državni sekretar je povedal, da bodo pri organizaciji sledili izkušnjam iz leta 2008, ko je Slovenija prvič predsedovala. "Ne izumljamo tople vode," je dejal.

Po Vilfanu prihaja državni sekretar za malo gospodarstvo

Potem ko se je po odstopu Petra Vilfana v kabinetu predsednika vlade izpraznilo mesto državnega sekretarja, bo Šarec imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo. Državnega sekretarja za malo gospodarstvo so si sicer želeli v OZS in pred dnevi politiko tudi pozvali k njegovemu imenovanju.

Kot je pojasnil Šarec, je bilo v spremembah zakona o vladi predvideno imenovanje sekretarja za malo gospodarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Ker tega zakona ni in kaže, da ga tudi ne bo, bom imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade, kot kvoto, z možnostjo dela na gospodarskem ministrstvu," je napovedal. Več o kandidatu bo znano v prihodnjih dneh

Evropska unija Foto: Getty Images Za projekt bo treba zaposliti okoli 350 ljudi

Po oceni vlade bo strošek predsedovanja znašal 80 milijonov evrov, v to pa je po Mallyjevih besedah je všteto skoraj vse, od stroškov dela - teh bo največ, okoli 60 odstotkov, do organizacije dogodkov, logistike in drugega.

Pomembno vlogo bo imelo stalno predstavništvo Slovenije pri EU v Bruslju, kjer bo treba sedanje število zaposlenih po Mallyjevih besedah potrojiti. Že novembra je sicer vlada ocenila, da bo treba za projekt na novo zaposliti okoli 350 ljudi.

Ob tem je Mally izpostavil, da ne želijo ponoviti napake iz časa prvega predsedovanja, ko je Slovenija veliko vlagala v kadre, a jih nato ni znala obdržati. Zato bomo vlagali v krepitev znanja, veščin in zmogljivosti državne uprave, je povedal.

Večina srečanj v Bruslju, večina ministrskih srečanj bo potekala na Brdu pri Kranju

Večina srečanj bo potekala v Bruslju, bo pa Slovenija gostila okoli deset neformalnih ministrskih srečanj in tudi nekatere druge dogodke. Ministrska srečanja bodo iz logističnih in varnostnih razlogov tako kot leta 2008 potekala na Brdu pri Kranju, drugi dogodki pa tudi drugod po Sloveniji.

NZS stavba Brdo pri Kranju Foto: Vid Ponikvar

Državni sekretar je pojasnil, da bodo v prihodnjih tednih naredili košarico mest, ki bi bila primerna za takšne dogodke, saj želijo predsedovanje izkoristiti tudi za promocijo Slovenije.

Danes sprejeti dokument še ne opredeljuje vsebinskih nalog v času predsedovanja, ki jih Slovenija usklajuje v okviru predsedujoče trojke, v kateri je skupaj s Portugalsko in Nemčijo, ki bosta predsedovali pred njo. Bo pa vsekakor pomembno izhodišče zeleno, tako z organizacijskega kot vsebinskega vidika, je povedal Mally.

poletni koktajl Novice Evropska unija bo prepovedala plastične krožnike in slamice

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin